Linkovi

Bezvizni režim između Izraela i Srbije


Bivši predsednik srpsko-izraelskog komiteta u izraelskom parlamentu, danas šef diplomatije Izraela, Avigdor Liberman, doputovao je danas, u okviru turneje po regionu - u Beograd. Potpisan je sporazum o ukidanju viza za građane dve zemlje, a gost iz Izraela je još jednom ponovio podršku Srbiji u vezi sa Kosovom.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Izraela potpisali su danas u Beogradu sporazum o ukidanju viza između dve zemlje. To će otkloniti prepreke srpskim biznismenima i turistima da dođu u Izrael, ocenio je šef izraelske diplomatije Avidgor Liberman, koji je okviru mini turneje po regionu došao u Beograd, gde se sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić se, posle susreta sa gostom iz Izraela, zahvalio za podršku koju ta zemlja pruža Srbiji:

"Izuzetno sam zahvalan Izraelu za poziciju u vezi s Kosovom, a posebno gospodinu Libermanu lično zbog njegovog udela u donošenju takve odluke. Izrael ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i to je nešto što mi izuzetno cenimo, pogotovu imajući u vidu pritiske kojima je Izrael bio izložen".

Što se tiče pretnji, Liberman je rekao da je Izrael pod pritiskom u vezi mnogih stvari još od 1948, ali da ume da se nosi sa tim. Povodom Kosova, Liberman je izneo stav da se samo direktnim razgovorima između Beograda i Prištine može u budućnosti dostići mirno rešenje kosovskog problema, koje će odgovarati svim stranama:

"Lično smatram da je nemoguće nametanje mira. Mir morate stvarati i naše iskustvo sa Bliskog istoka pokazuje da je najbolji način za pronalaženje trajnog rešenja uspostavljanje direktnog dijaloga dve strane", poručio je Liberman.

Izraelski šef diplomatije se danas sastao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, kao i sa predsednikom Srbije, a tema razgovora sa Borisom Tadićem, osim politike, bila je i ekonomija. Liberman je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su izraelski privrednici, uprkos krizi nastavili da ulažu u Srbiju, a po njegovoj oceni poljoprivreda, IT tehnologija i trgovina su oblasti u kojima još ima mesta za unapređenje saradnje dva zemlje.

XS
SM
MD
LG