Linkovi

U SAD odobrena nova vakcina protiv svinjskog gripa


Američki Sekretarijat za hranu i lekove odobrio je novu vakcinu protiv svinjskog gripa, što je bio dugo očekivani korak u naporima američke vlade da započne vakcinaciju sledećeg meseca.

Sekretarka za zdravsto, Ketlin Sibelijus, izjavila je da bi prve ograničene količine, trebalo da budu dostupne u prvoj nedelji oktobra, nedelju ranije nego što se očekivalo. Zatim bi oko 45 miliona doza trebalo da stigne oko 15. oktobra, što bi pratile nove isporuke svake naredne sedmice. Svedočeći pred Odborom za zdravstvo Predstavničkog doma Kongresa, Sibelijus je rekla da su odobrene ponude četiri američka proizvođača sezonskih vakcina protiv gripa:

„Vakcina protiv svinjskog gripa proizvedena je pod budnim okom Agencije za hranu i lekove na osnovu istovetnih dozvola za proizvodnju, procesa i fabrika za sezonsku vakcinu protiv gripa“.

Sibelijus je dodala da će vakcina biti dostupna na 90 hiljada mesta širom Amerike, uključujući škole i klinike za koje Sekretarijat za zdravstvo smatra da su najpogodnije za davanje vakcina. Ona je dodala da je vlada već naručila 195 miliona doza, ali da može da naruči dodatne količine, ukoliko bude novih zahteva.

„Biće dovoljno vakcina za svakoga, dovoljno je naručeno“, potvrdila je Sibelijus.

Pošto će vakcina stizati u etapama, Sibelijus kaže da je vlada zatražila da rizične grupe budu prve u redu za vakcinaciju: trudnice, mladi od 6 meseci do 24 godine, hronični bolesnici, kao i radnici u zdravstvu. Nacionalni instituti za zdravstvo saopštili su da će samo jedna doza vakcine biti dovoljna za zaštitu odraslih i da ona počinje da deluje u roku od 8 do 10 dana od vakcinacije - brže nego što su naučnici predviđali.

Vakcina protiv virusa H1N1 je po svemu sudeći podjednako bezbedna kao i uobičajena vakcina protiv gripa što, kako je saopštila Agencija za hranu i lekove, nije iznenađenje, jer se prave na isti način. Sporedni efekti obuhvataju osetljivost ili crvenilo na mestu uboda i povišenu temperaturu.

XS
SM
MD
LG