Linkovi

Komisija UN: I izrael i Palestinci počinili ratne zločine u Pojasu Gaze


Prema istrazi komisije Ujedinjenih nacija o kršenjima ljudskih prava tokom tronedeljnog konflikta u Pojasu Gaze, i Izraelci i Palestinci počinili su ratne zločine protiv čovečnosti u sukobu koji je počeo prošlog decembra.

Sudija iz Južnoafričke Republike, Ričard Goldston, koji je bio na čelu komisije UN, rekao je da su on i drugi članovi komisije došli do takvog nalaza posle uvida u više od 10,000 dokumenata, više od hiljadu fotografija i videosnimaka i intervju sa skoro 200 osoba:

„Došli smo do zaključka na bazi činjenica koje smo našli i snažnih dokaza o brojnim ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava – i zakona o čovečnosti i zakona o ljudskim pravima – počinjenim od strane Izraela tokom vojne operacije u Gazi. Misija je zaključila da su izraelske odbrambene snage preduzele akcije koje predstavljaju ratne zločine, a u nekim slučajevima možda i zločine protiv čovečnosti.“

Goldston je naveo prekršaje kao što je bombardovanje džamije, dok je nekoliko stotina ljudi bilo na molitvi i bombardovanje prostora oko škole pod upravom Ujedinjenih nacija. U oba incidenta poginuo je i ranjen je veliki broj civila.

Goldston je na konferenciji za novinare rekao da je izraelska strana koristila belu fosfornu municiju, što zabrinjava bez obzira što je municija legalna. Dodao je da je uništavanje palestinskih kuća, fabrika, škola, bolnica i drugih objekata infrastrukture bilo neopravdano.

„Takva vrsta razaranja nema opravdanje sa stanovišta međunarodnog, posebno humanitarnog prava. Ono uopšte nema svrhu, koju je Izrael iznosio obrazlažući svrhu svoje vojne operacije, odnosno zaustavljanje raketnih raketnih i bombaških napada.“

Izraelska vlada nije sarađivala sa Goldstonovom komisijom, nazvavši je jednostranom i neizbalansiranom. U saopštenju izraelskog ministarstva inostranih poslova odbačeni su nalazi komisije, uz napomenu da je ministarstvo obavilo sopstvenu istragu.

Goldstonova komisija je takođe optužila palestinske naoružane grupe u pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, da su počinile ratne zločine gađajući aketama i minobacačima južni Izrael.

„Nema nikakve sumnje da je raketiranje bilo namerno sa svrhom ubijanja i ranjavanja civila, kao i razaranja civilne strukture. Istraga je zaključila da su i te akcije dosegle nivo ozbiljnih ratnih zločina i mogućeg kršenja odredbi međunarodnog humanirtarnog prava.“

Najamanje 1300 Palestinaca i 13 Izraelaca poginulo je u tronedeljnomo oružanom konfliktu. Sudija Goldston je rekao da je komisija, koja je počela sa radom u maju, pažljivo odmerila šta bi trebalo da bude adekvatna mera odgovornosti. Po njegovim rečima, komisija predlaže da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji rezoluciju kojom se od izraelskih i vlasti u Pojasu Gaze zahteva da pokrenu dve odvojene istrage o navedenim zločinima. Rekao je takođe da dve strane možda neće pristati na to, mada su sposobne da pokrenu transparentne istrage, koje bi bile propraćene suđenjima. Goldston je preporučio da dve strane u roku šest meseci sprovedu istrage, posle čega bi podnele izveštaj Savetu bezbednosti UN-a dokle su stigle. Ukoliko ne bude nikakvog napretka, Savet bezbednosti bi trebalo da preda stvar Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, rekao je Goldston.

XS
SM
MD
LG