Linkovi

Porast prodaje elektronskih knjiga i čitača u SAD


Udruženje američkih izdavača saopštilo je da je prodaja elektronskih knjiga u junu bila veća od 12 miliona dolara, što je porast od više od 150 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Proizvođači digitalnih čitača knjiga takođe bilježe dobru prodaju. Jedan od najvećih internet prodavaca, Amazon.com, kaže da je prodaja elektronskog čitača „Kindl“ prevazišla sva očekivanja od pojave na tržištu 2007. godine. Bežični aparati omogućuju potrošačima da na internetu kupe elektronske knjige i odmah počnu da ih čitaju. Nisu međutim svi oduševljeni novom tehnologijom.

Čitači elektronskih knjiga su tanki, poput časopisa i mogu da sadrže stotine naslova, iako su manji od većine tradicionalnih knjiga. Takođe su prenosivi i omogućavaju čitačima da preuzmu knjige putem bežične internet veze. Pojedini aparati čak imaju opciju čitanja priče naglas. Prodaja elektronskih knjiga i digitalnih čitača u porastu je, s obzirom na to da američki potrošači i dalje traže proizvode koji se uklapaju u sve pokretnije društvu, kojim dominiraju kompjuteri.

"Bilo bi mnogo pogodnije, ako bih u ovom malom kompjuteru imala veliki broj knjiga", kaže Polin Kemden.

Internet prodavac Amazon.com prodaje više od 300 hiljada naslova i naplaćuje deset dolara za bestselere i nova izdanja u elektronskoj formi. Tradicionalna knjiga, sa tvrdim povezom, često košta mnogo više. Pojedini pisci i izdavači prešli su na digitalno objavljivanje, kako bi izbjegli troškove štampanja, isporuke i skladištenja knjiga. Ti troškovi čine više od 12 odsto maloprodajne cijene tradicionalne knjige.

Pisac Debi Mek, čije se knjige prodaju u elektronskoj formi, kaže da je digitalno izdavaštvo veoma značajno za pisce:

"Mislim da omogućava ljudima da vrate na tržište stare knjige, koje se više ne štampaju. Takođe vam pomaže ako imate kvalitetno djelo, za koje ne možete da nađete izdavača".

Kritičari međutim navode da elektronske knjige ne okupiraju čitačevu pažnju kao tradicionalne. Novi roman Judžinije Kim dostupan je u oba formata. Ona međutim naglašava da više voli osjećaj koji joj pruža tradicionalna knjiga.

"Postoji nešto izuzetno u samom činu okretanja stranica, kada vam se otkriva priča dok to radite. Mislim da je to posledica iskustva iz djetinjstva", smatra Kim.

Pojedini pisci u potpunosti odbacuju elektronsko izdavanje knjiga. Ričard Pibadi objavljuje svoju poeziju i kratke priče samo u tradicionalnom formatu.

"Mislim da pojedinci jednostavno ne žele da čitaju knjige na ekranu. To je poslednja stvar koju želite da uradite, ako cijeli dan radite i gledate u kompjuterski ekran", objašnjava Pibadi.

Američke kompanije se u međuvremenu već bore za digitalna prava na veliki broj knjiga. Amazon, Majkrosoft i Jahu protive se sudskoj odluci, zahvaljujući kojoj je njihov rival Gugl obezbijedio prava na milione naslova, zaštićene autorskim pravima. Predstavnici tih kompanija ističu da bi ta odluka mogla da dovede u pitanje postojanje konkurencije na tržištu elektronskih knjiga, s obzirom na to da sve više potrošača koristi elektronske čitače.

XS
SM
MD
LG