Linkovi

Obama izneo detalje reforme zdravstvene zaštite


Predsjednik Barak Obama obratio se sinoć Kongresu i američkom narodu kako bi zatražio preduzimanje akcije u pogledu glavnog prioriteta na unutrašnjem planu: reforme zdravstvene zaštite. Obamino obraćanje uslijedilo je nakon gotovo mjesec dana oštre debate o planiranoj reformi.

Predsjednik Obama kazao je da se sada pravo vrijeme da se preduzme akcija u pogledu zdravstvene zaštite.

"Vrijeme za prepirke i političke igre je okončano. Sada treba preduzeti akciju. Sada moramo da objedinimo najbolje ideje iz obje stranke i pokažemo američkom narodu da još možemo da uradimo ono zbog čega smo izabrani.”

Obama je istakao da je nemogućnost Amerike da riješi pitanje sve većih troškova zdravstvene zaštite dovela naciju do veoma ozbiljne krize. Takođe je pozvao zakonodavce da ostave politiku po strani i djeluju za dobrobit svih.

"Svi u ovoj sali znaju šta će se dogoditi ukoliko ništa ne preduzmemo. Naš deficit će se uvećati. Više porodica će bankrotirati i veći broj kompanija će se zatvoriti.”

Kritičari međutim navode da se napori za sprovođenje reforme odvijaju prebrzo i izražavaju bojazan da bi rezultat mogla da bude potpuna vladina kontrola nad zdravstvenim sistemom. Oštre, i često, glasne reakcije mogle su se čuti na velikom broju skupova u avgustu, tokom pauze u zasijedanju Kongresa. Predsjednik je sinoć rekao da pojedini protivnici planirane reforme šire laži, istakavši da želi poštenu borbu.

"Ukoliko iznesete pogrešne tvrdnje o sadržaju plana, prozvaćemo vas. Ja neću prihvatiti status kvo kao rješenje. Ne ovog puta i ne sada."


Predsjednik Obama je takođe kazao da želi da uključi ideje ljudi različitih političkih opredjeljenja. Govorio je i o zaštiti Amerikanaca, koje osiguravaju privatne kompanije, i o preduzimanju akcije kako bi svi imali pristup zdravstvenoj zaštiti.

"Neću popustiti kada je riječ o osnovnom principu: Amerikanci, koji ne mogu da pronađu povoljno osiguranje, imaće izbor.”

U odgovoru republikanske stranke, kongresmen Čarls Bustani iz savezne države Luizijane, kazao je da bi Demokrate trebalo da odbace postojeće prijedloge za reformu zdravstvene zaštite i krenu iz početka.

”Jasno je da mnogi Amerikanci žele reformu zdravstvene zaštite, ali takođe žele od svojih izabranih lidera da je sprovedu na pravi način.”

Bustani, jedan od nekoliko ljekara u Kongresu, naglasio je da su Republikanci saglasni da je reforma neophodna. Duboke podjele u pogledu zdravstvene zaštite su međutim bile vidljive, posebno u jednom incidentu tokom Obaminog obraćanja. Kada je Obama rekao da reforme koje predlaže neće pružiti osiguranje ilegalnim imigrantima jedan republikanski kongresmen je glasno uzviknuo “Lažete.” Republikanac Džo Vilson iz Južne Karoline kasnije se izvinio zbog svog neuobičajnog ispada. Predsjednik je danas prihvatio njegovo izvinjenje, rekavši da cijeni to što se Vilson izvinio odmah i bez oklijevanja.

Medjutim, vodja republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, izjavio je danas da smatra da u govoru predsjednika Obame nije bilo ničeg novog i da su demokrate napravile ključnu grešku zbog toga što su u avgustu pokušale da, kako se izrazio, "prodaju" svoj plan biračima umjesto da slušaju mišljenja Amerikanaca. Potpredsednik Džo Bajden je, medjutim, bio veći optimista i rekao da očekuje da zakon o reformi zdravstva bude usvojen do novembra.


XS
SM
MD
LG