Linkovi

'Novi' Bitlsi


Obožavaoci "Bitlsa" širom planete od danas mogu da kupe novu, digitalno remasterovanu kolekciju muzike jednog od najvećih bendova svih vremena i video igru pod nazivom "Bitls rok bend". Tonski inženjeri su četiri godine doterivali originalne snimke za ovo, možda najveće muzičko reizdanje svih vremena. U Šarlotsvilu u Virdžiniji, postoji bend koji svira u čast "Bitlsa".

Doživotni obožavaoci "Bitlsa", članovi benda "Ebi roud" iz Šarlotsvila u državi Virdžiniji pripremaju se za koncert. Njihov sledeći nastup biće u lokalnoj prodavnici ploča u čast izlaska novog, digitalno remasterovanog kataloga, odnosno kolekcije svih pesama "Bitlsa". Osnivač grupe "Ebi roud", Pol Olko, kaže da ga čekanje na novi katalog podseća na osećaj koji je imao kao dete pred prvu američku turneju "Bitlsa".

"Sećam se kada su gostovali kod Eda Salivena. Sećam se beskrajne vriske devojaka. Sećam se i da su bili neobični i da su sa lakoćom izlazili na kraj sa medijima, kao i konstantnog humora koji je izbijao na površinu u intervjuima koje su davali", priča Olko.

Pre četiri godine, pošto je vlasnik kataloga rešio sva pravna pitanja, tonski inženjeri su počeli da čiste svih 12 albuma, uz pomoć najnovije tehnologije. Muzika na remasterovanom CD-u biće i u mono i u stereo formatu, a tu će se naći i originalni umetnički radovi, kao i kratki dokumentarci o pravljenju svakog albuma. Prve kritike ukazuju na izuzetno poboljšanje kvaliteta zvuka.

"Odlučili smo da uradimo ono što najviše odgovara originalnim izdanjima. Ništa nije izmenjeno. Ništa nije promenjeno u miksovanju", objašnjava koosnivač magazina "Vajb" muzički kritičar Alen Lajt, koji piše za časopis "Roling stoun".

U isto vreme, pojaviće se i video igra "Bitls rok bend", u kojoj će do šest ljudi u isto vreme moći istovremeno da svira instrumente uz pomoć daljinskih upravljača i izvedu svih 45 pesama "Bitlsa". S obzirom da u današnje vreme video igre donose znatno veći profit nego muzika ili holivudski filmovi, stručnjaci smatraju da je ovo bio mudar potez kako za dodatnu zaradu, tako i za predstavljanje "Bitlsa" mlađoj generaciji.

Džoi Balard, sin bubnjara "Ebi rouda", Bilija Balarda, kaže da "Rok bend" video igre imaju uticaj na ono šta njegova generacija sluša.

"Pesma ‘Prajd end Džoj’ Stivija Rej Vona nije bila popularna među tinejdžerima, sve dok se nije pojavila u jednoj od ‘Rok bend’ video igara", kaže mladi Balard.

Za malo stariju generaciju, sve je ipak u muzici. Basista Beri Vilard kaže da su "Bitlsi" razlog zbog koga je počeo da svira.

"Kada su izašli ‘Bitlsi’ u meni se nešto dogodilo, uzeo sam gitaru i počeo da sviram. Naravno, ‘Bitlsi’ su me veoma zainteresovali i sve je počelo odatle", priseća se Beri Vilard.

Klavijaturista Majk Dantoni predaje muziku i po njemu su "Bitlsi" majstori klasične muzike baš kao i Šubert, Bah ili Betoven.

"Toliko su dobri. Dok sam učio da sviram gitaru i klavir, samo sam želeo da prokljuvim njihove pesme. Imali su tri akorda u početku, možda su bili jednostavni, ali njihova muzika je bogata i melodična", kaže Dantotni.

Još nije nije odlučeno da li će se novi katalog pesama "Bitlsa" prodavati preko interneta, ali uoči konferencije za novinare koju je kompjuterska kompanija "Epl" zakazala za dan izlaska kataloga, pojavile su se glasine da je sklopljen dogovor sa iTunes. Alen Lajt, međutim, kaže da još ne postoji dogovor za internet izdanje.

"Koliko ja razumem, ovo je više spor izdavačke kuće i vlasnika deonica ‘Bitlsa’, nego ‘Bitlsa’ i iTunes-a ili ‘Bitlsa’ i neke druge digitalne kompanije", smatra Lajt.

Magazin "Bilbord" predviđa da će prvo izdanje biti brzo rasprodato. Za bend "Ebi roud" 9. septembar je još jedna šansa da obnove sopstvenu rokenrol fantaziju.

XS
SM
MD
LG