Linkovi

Karzai brani rezultate izbora


Avganistanski predsednik Hamid Karzai pozdravio je delimične rezultate kontroverznih predsedničkih izbora održanih 20. avgusta, koji pokazuju da on vodi.

Karzai je danas izdao saopštenje u kojem je pohvalio avganistanske funkcionere za „nepristrasnost“, uprkos naredjenju komisije koju podržavaju Ujedinjene nacije da se ponovo prebroje, kako je rečeno, sporni glasački listići.

Juče je Avganistanska žalbena izborna komisija, koju podržava svetska organizacija, saopštila da je pronašla „jasne i uverljive dokaze o izbrnoj prevari“. Ista komisija je saopštila da glasovi sa biračkih mesta koja su izvestila o 100-procentnom odzivu birača, kao i sa birališta na kojima je više od 95 odsto birača glasalo za jednog kandidata, moraju biti ponovo prebrojani i pregledani.

Avganistanska izborna komiija je juče saopštila da je, pošto su gotovo svi glasački listići prebrojani, Karzai osvojio 54 odsto glasova, dok je njegov vodeći protivkandidat, bivši ministar inostranih poslova, Abdula Abdula, osvojio 28 odsto glasova.

U medjuvremenu, NATO snage u Avganistanu su danas oslobodile reportera lista Njujork Tajms kojeg su kao taoca držali ekstremisti, mada su njegov prevodilac i britanski komandos poginuli u toj operaciji.

Stiven Farel, koji ima dvojno irsko i britansko državljanstvo otet je u subotu dok je izveštavao o kontroverznom vazdušnom napadu NATO-a u severnoj pokrajini Kunduz.
Farel je izjavio za Tajms da je njegov prevodilac, Sultan Munadi, koji je otet u isto vreme, ubijen tokom akcije spasavanja. Farel je dodao da ne zna da li su smrtonosne hice ispalili spasioci ili ekstremisti.

Lokalni guverner je izjavio da su dvoje civila – vlasnik kuće i njegova supruga – ubijeni u toj operaciji. U junu je još jedan reporter Njujork Tajmsa, Dejvid Rode, uspeo da pobegne iz zatočeništva ekstremista koji su ga držali sedam meseci u Pakistanu i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG