Linkovi

Barozo traži podršku za novi mandat


Kako se približava vrijeme odluke o tome ko će biti na čelu narednog saziva Evropske komisije, tačnije, da li će sadašnji predsjednik Komisije, Manuel Barozo, dobiti dovoljnu podršku, tako se intenziviraju njegovi odvojeni susreti sa političkim grupama Evropskog parlamenta. Uspije li u uvjeravanju kako je za Evropu baš on najbolja opcija, steći će tako potrebnu većinu glasova Evropskog parlamenta. Međutim, završnica borbe za fotelju predsjednika Komisije je tek počela i mogla bi donijeti neočekivane obrte.

Kada se uskoro na Evropskom parlamentu bude glasalo o tome da li dati ili uskratiti podršku Manuelu Barozu kao novom predsjedniku Evropske komisije, odluku o njegovoj sudbini donijeće prosta većina glasova. Zato je sadašnji i nada se budući predsjednik Komisije, nakon što je predočio vlastite ideje o tome šta i kako bi trebala raditi Komisija u narednih pet godina, ove sedmice započeo seriju sastanaka sa liderima političkih grupa parlamenta kako bi ih pridobio da dignu ruke za njega. U različitim štabovima različito razspoloženje i ideje o tome kako bi trebala izgledati Evropa u budućnosti. Tako evropski konzervativci i reformisti žele vidjeti što slabije evropske veze i, sasvim sigurno, za njih Barozo sa kojim su razgovarali, nije pravi čovjek na pravom mjestu.

"Imamo mnogo pitanja i ne slažemo se oko svega što stoji u Barozovom manifestu, što se i ne očekuje od nas. Međutim, imamo na umu njegove rezultate, ima se na umu šta predlaže za narednih pet godina i, u svakom slučaju, zahvalni smo što smo mogli otvoreno razgovarati. Riječ je o pozitivnom znaku o čemu ćemo kasnije ove sedmice još razgovarati unutar grupe i utvrditi našu poziciju", kazao je Timoti Kirkop iz partije evropskih konzervativaca i reformista.

Kada je riječ o evropskim narodnjacima, sa kojima je takođe Barozo razgovarao, tu ne očekuje problem. Ta najveća i najuticajnija politička grupacija Evropskog parlamenta ga je i postavila kao jedinog ozbiljnog kandidata za funkciju predsjednika Komisije, nadajući se da će
političkom trgovinom sa liberalima i socijalistima obezbijediti otvoren prolaz Barozu do novog petogodišnjeg mandata. A sam Barozo već gleda u pravcu narednog, ne tako prijatnog susreta sa socijalistima koji su sve prije nego naklonjeni njegovom izboru.

"Očekujem teška pitanja, ali odlazim na sastanak u svome najboljem evropskom duhu, tražeći zajedničke tačke interesa jer je i socijalistička porodica dala veliki doprinos evropskom projektu. A kao predsjedniku Komisije, moja partija je Evropa".

Međutim, spremajući se za sastanak sa socijalistima, Barozo je morao pročitati saopštenje predsjednika Partije evropskih socijalista, Rasmusena, koji kritikuje Barozov plan rada naredne Komisije. Pored ostalog, on kaže kako je 95 posto sadržaja plana prosto prepisano iz prethodne Komisije, bez snažne, evropske vizije kako se uhvatiti ukoštac sa izazovima pred nama. Sada je već osam miliona Evropljana bez posla, a do 2011. bi ih čak 30 milona moglo izgubiti radna mjesta, upozorava Rasmusen, konstatujući kako Barozo nije ponudio ništa što bi se moglo prepoznati kao nova inicijativa, vizija kako zaustaviti pad životnog standarda u narednim godinama. Treba nam nešto što će podržati cijeli evropski projekat, upozorava lider socijalista, naglašavajući da Evropljani zaslužuju bolje od starih navika i podgrijanih, poznatih fraza.

XS
SM
MD
LG