Linkovi

Obama se obratio učenicima uprkos kontroverzi


Predsednik Obama se danas vratio u školu. Održao je đacima govor koji je prenosila i nacionalna televizija. Međutim, njegov govor je čak i pre nego što je izgovoren, izazvao brojne komentare.

Đaci Gimnazije „Vejkfild“ u Arlingtonu u Virdžiniji, danas su se posle raspusta vratili u klupe i odmah se našli u sred vrućih tema i događaja.

Ovo nije važno samo za vas i vašu porodicu. Ono što postignete zahvaljujući svom obrazovanju odlučiće budućnost ove zemlje. Budućnost Amerike zavisi od vas“, poručio je Obama.

Predsednik Obama je održao govor đacima u celoj zemlji, tražeći od njih da „urade ono što se od njih očekuje“ i „ove godine se uozbilje“. To je poruka kakve su upućivali predsednici i istaknuti pojedinci i ranije.

„Napišite mi pismo sa predlozima kako možete da nam pomognete da ostvarimo naše ciljeve“, kazao je svojevremeno bivši predsednik Džordž Herbert Buš.

Mislim da predsednik Sjedinjenih Država treba da govori đacima i podstiče đake“, smatra bivša prva dama SAD Lora Buš.

Ipak, kritičari ovog puta dovode u pitanje predsednikove motive. Pojedine škole u zemlji su zabranile govor ili rešile da ga emituju odloženo.

Moja deca danas neće ići u školu. Nadam se da niko u ovoj zemlji neće danas da šalje decu u školu“, kazala je jedna od majki iz Severne Karoline.

„Trećina je apsolutno odbila. I ja ne želim da moje dete učestvuje u tome. Mnogi ljudi bez dece su takođe pričali o tome, što je u izvesnom smislu neobično“, navodi Majkl Evans.

Međutim, jedan dosadašnji protivnik govora je promenio mišljenje kada je pročitao o čemu će predsednik da govori.

„Ovaj govor je govor koji bi svaki predsednik trebalo da održi i slušaće ga i moji roditelji“, smatra Republikanac sa Floride Džim Grir.

Dok predsednik govori o postizanju uspeha, ekonomija prisiljava škole na štednju. Učionice u celoj zemlji su punije, nastavnika je manje, uprkos federalnom paketu pomoći u vrednosti od gotovo 100 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG