Linkovi

Avganistan: Preliminarni izborni rezultati ukazuju na Karzaijevu pobedu


Avganistanska izborna komisija navodi da rezultati, nakon prebrojavanja gotovo svih glasova na avgustovskim predsedničkim izborima, ukazuju da je predsednik Karzai osvojio 54 odsto glasova.

Danas objavljeni preliminarni rezultati ukazuju da je Karzaipo prvi put prevazišao 50 odsto osvojenih glasova, neophodnih da bi se izbegao drugi krug glasanja u trci sa vodećim protivkandidatom, Abdulom Abdulom. Današnji rezultati ukazuju da je Abdula Abduladobio 28,3 odsto glasova. Izborni funkcioneri navode da je prebrojano 92 odsto glasova.

Medjutim, organizacija koja prati izbore, Avganistanska izborna žalbena komisija, saopštila je da je pronašla „jasne i uverljive dokaze o prevari“ i da je naredila ponovno prebrojavanje sumnjivih glasova.

Komisija, koju podržavaju Ujedinjene nacije, naredila je ponovno prebrojavanje glasova na biračkim mestima koja su izvestila o stopostotnom odzivu birača i na lokacijama gde je više od 95 odsto birača glasalo za jednog kandidata.

U medjuvremenu, funkcioneri u Avganistanu navode da je bomba postavljena u automobil eksplodirala u blizini vojne baze na medjunarodnom aerodromu u Kabulu rano jutros, usmrtivši troje civila i ranivši šestoro. Taliban je preuzeo odgovornost za tu eksploziju u kojoj je ranjen i jedan pripadnik medjunarodnih snaga.

Istovremeno, NATO-m predvodjene medjunarodne snage, zaključile su da su civili bili medju povredjenima tokom vazdušnog napada u petak u severnoj pokrajini Kunduz. Ta procena je zasnovana na preliminarnoj istrazi incidenta. Pomenuti vazdušni napad, koji je naredio nemački komandant, imao je za metu ekstremiste Talibana, ali lokalni funkcioneri tvrde da su medju poginulima i brojni civili.

XS
SM
MD
LG