Linkovi

Predsednik Obama proširuje opcije štednje za penziju


Američki predsednik Barak Obama najavio je nove inicijative, koje imaju za cilj da olakšaju Amerikancima da štede za penziju. Prikladno, Obama je to saopštio u svom redovnom subotnjem obraćanju naciji, tokom vikenda kad se u Sjedinjenim Državama slavi praznik Dan rada.

Možda su radili čitav život, ali iz jednog ili drugog razloga, mnogi Amerikanci se u poznim godinama muče da sastave kraj s krajem. U ovonedeljnom obraćanju naciji, predsednik Obama je rekao da je ekonomska recesija samo doprinela tom problemu:

„Tokom protekle dve godine, američki narod je izgubio gotovo dve hiljade milijardi na penzionim štednim računima. To za sobom povlači bolne posledice“, rekao je Obama.

Predsednik je naglasio da desetine miliona porodica nisu bile u stanju da dovoljno ostave po strani za bezbednu penziju, ali je dodao da vlada planira da pomogne građanima.

„Moramo oživeti ovu ekonomiju i izgraditi je da bude snažnija nego pre. Obezbediti građanima priliku i inicijativu da štede – za kuću ili koledž, za penziju ili crne dane – od ključne je važnosti za to nastojanje. Ako radite vredno i izlazite u susret svojim obavezama, ova zemlja će poštovati svoju kolektivnu odgovornost prema vama: odnosno pobrinuti se da možete da uštedite i obezbedite sebi penziju“.

Predsednik Obama je rekao da će vlada olakšati zaposlenima u malim i srednjim preduzećima da se automatski uključe u planove za penzionu štednju. On je rekao da će vlada takođe olakšati ljudima da štede federalni poreski povraćaj, uz opciju da deponuju taj novac na račun za penzioni fond. Oni koji nemaju penzioni plan, mogu da se u formularima za prijavu poreza opredele da povraćaj sredstava dobiju u formi državnih menica.

Još jedna opcija će omogućiti radnicima koji napuštaju radno mesto da deponuju vrednost neiskorišćenog odmora i bolovanja u svoj penzioni plan.

Međutim, problemi sa štednjom su samo jedna od briga koje pogađaju ovu zemlju. Ovonedeljni odgovor republikanaca je fokusiran na brige povodom predsednikovog plana za reformu zdravstvene zaštite.

Kongresmen, Džon Klajn, visoko rangirani republikanac u Odboru Predstavničkog doma za obrazovanje i rad, ponovio je gledište svoje stranke da je zakon koji su predložile demokrate ravan vladinom preuzimanju zdravstvenog osiguranja u svoje ruke:

„Vreme je da resetujemo diskusiju. Reforma zdravstvene nege ne mora da bude stranačka bitka. Ne mora da oduzme osiguranje od Amerikanaca kojima se dopada ono što već imaju. Ne mora da stavi federalne birokrate na čelo odluke, koje je lečenje pokriveno zdravstvenim osiguranjem i koji lekovi nisu“, poručio je kongresmen Klajn.

Neki Amerikanci se izgleda slažu s tim. To pitanje dovelo je do žustrih rasprava na skupovima o reformi zdravstve, koje su organizovale demokrate u Kongresu.

„Ljudi žele vladu manjeg obima“, rekao je jedan učesnik, „Oni to ne shvataju. Želimo da nas ostave na miru“.

Klajn je ukazao da bi ovaj predlog takođe mogao da košta Sjedinjene Države milione radnih mesta kao rezultat poreskih stopa, koje su povezane sa zdravstvenim osiguranjem koje, kako on tvrdi, mnogi biznisi ne mogu da plate.

Predsednik Obama rekao je da bi državni plan zdravstvenog osiguranja operisao isto kao i privatni planovi i da bi svaki zakon u tom smislu, koji bi on kasnije potpisao, morao da predvidi smanjenje troškova zdravstvene nege i obezbeđenje dostupnih izbora za neosigurane.

XS
SM
MD
LG