Linkovi

Srpska javnost u šoku zbog tragedije u Prvom partizanu


Dan posle teške nesreće u kojoj je poginulo sedam radnika "Prvog partizana" iz Užica - javnost u Srbiji je još u šoku. Uviđaj je u toku i vrlo brzo se očekuju prvi rezultati istrage, a država je najavila pomoć porodicama nastradalih radnika, kao i pomoć za brzu obnovu fabrike namenske industrije.

Vlada Srbije proglasila je subotu, 5. septembar za dan žalosti u celoj zemlji zbog teške tragedije koja se sinoć dogodila u užičkoj fabrici namenske industrije "Prvi partizan", u kojoj je poginulo sedam, a je lakše povređeno 14 radnika. Ministar obrane Dragan Šutanovac, koji je danas obišao fabriku rekao je da ne veruje da je u pitanju diverzija, a takođe nije mogao da potvrdi pretpostavku da radnici nisu stradali direktno u eksploziji, već da su se ugušili zbog vatre koja je izbila.

"U ovom trenutku niko sa sigurnošće ne može da kaže šta se dogodilo i usled čega je došlo do eksplozije baruta, koji inače ne eksplodira na način na koji se to desilo sinoć", rekao je Šutanovac, dok je ministar policije Ivica Dačić dodao:

"Istraga je još u toku i ne bih da dajem izjave o tome dok se ona u potpunosti ne završi. Da li je u pitanju neki subjektivni razlog, ili je u pitanju nešto što je objektivni faktor. U svakom slučaju, ovo je prvi put da se u toj fabrici desila jedna ovakva nesreća".

Sama fabrika je smeštena u jednom brdu kod Užica, jako uspešno posluje, ali se zbog otežanih uslova rada i skupe proizvodnje već duže vreme planira njeno izmeštanje. Eksplozija se inače dogodila u delu fabrike u kome se municija punila barutom, a šest od sedam žrtava su žene, potvrdio je danas i ministar policije, koji je sinoć posetio mesto nesreće.

"U tom momentu je bilo oko stotinak ljudi u fabrici. Ali intervencijom naših jedinica za zaštitu i spasavanje, požar odnosno eksplozija, nije zahvatila lakirnicu i skladište gotovih proizvoda, što bi imalo velike posledice i po ostale zaposlene", rekao je Dačić.

Inače, uviđaj je o tragediji u Užicu je u toku i nadležni su najavili da će brzo biti poznati prvi rezultati istrage. Ministri vojske i policije danas su najavili pomoć države porodicama poginulih radnika, kao i obnovu fabrike, kako bi se što pre vratila u prvobitno stanje i nastavila proizvodnju.

XS
SM
MD
LG