Linkovi

Avganistan: Više od 20 poginulih u samoubilačkom napadu


U samoubilačkom napadu na istoku Avganistana poginule su najmanje 23 osobe, među kojima i zamjenik šefa avganistanske obavještajne službe Abdulah Lagmani.

Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv ispred džamije u gradu Mehtarlam, u pokrajini Lagman. Talibani su saopštili da je meta napada, za koji su preuzeli odgovornost, bio Lagmani.

Stabilizacija situacije u Avganistanu bila je glavna tema razgovora više od 25 međunarodnih izaslanika u Parizu. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner kazao je da strane trupe neće napustiti tu zemlju, dokle god ne bude bezbedna. Takođe je dodao da međunarodna zajednica želi da podrži Avganistan, implementacijom razvojnih projekata povezanih sa poljoprivredom, zdravstvom i obrazovanjem. Delegacija, u kojoj je i američki izaslanik Ričard Holbruk, razmotrila je i nedavno održane predsedničke izbore. Holbruk je kazao da Sjedinjenim Državama nije važno da li će predsjednik biti izabran u drugom krugu izbora, već da li su izbori bili regularni.

Plemenske starješine na jugu zemlje optužile su policiju da je zatvarala biračka mjesta i u glasačke kutije ubacivala hiljade glasačkih listića, na kojima je zaokruženo ime avganistanskog predsjednika Hamida Karzaija. Guverner oblasti Šorbak je, kako prenosi Njujork Tajms, kazao da je pleme Bariz iz tog područja odlučilo da podrži Karzaijevog glavnog rivala, Abdulaha Abdulaha. Karzaijev brat je, kako navodi guverner, međutim zatvorio sva biračka mjesta u toj oblasti na dan izbora. Takođe je dodao da je iz Kabula poslato 24 hiljade glasačkih listića, iako nikome nije bilo dozvoljeno da glasa.

Ujedinjene nacije su u međuvremenu saopštile da se proizvodnja opijuma u Avganistanu smanjila drugu godinu uzastopno. U izvještaju se navodi da je uzgajanje maka palo za 22 odsto ove godine. Avganistanski farmeri, kako se navodi, zarađuju manje novca na maku, zbog čega su se preusmjerili na unosnije usjeve. Američka ambasada u Kabulu saopštila je da podaci UN-a pokazuju da je nova američka strategija za borbu protiv narkotika od suštinske važnosti za borbu protiv pobunjenika u Avganistanu, koji finansiraju svoje operacije profitom od trgovine opijumom.

XS
SM
MD
LG