Linkovi

Alkohol i duvan uzroci visoke stope smrtnosti u Rusiji


Nova studija pokazuje da oko milion Rusa umre svake godine od bolesti koje su posledica upotrebe alkohola i duvana, a u nekoliko proteklih godina više od polovine smrtnih slučajeva kod ljudi između 15 i 54 godine starosti bilo je prouzrokovano alkoholom.

U Rusiji vlada bela kuga, a Svetska zdravstvena organizacija raspolaže podacima koji govore da muškarci u ovoj zemlji imaju prosečan životni vek manji od 60 godina. U SAD, prosečan životni vek muškarca je 75 godina. Brojke Ujedinjenih nacija pokazuju da ruska populacija opada pola procenta godišnje. Studija objavljena u britanskom medicinskom žurnalu „Lanset“ pokazuje da je upotreba alkohola i duvana razlog zbog kog Rusija ima veću stopu mortaliteta od zemalja zapadne Evrope. Andrej Demin radi za moskovsku nevladinu organizaciju „Asocijacija za javno zdravlje“.

Ovo je glavni razlog demografske krize koja ugrožava budućnost nacije.“

Demin kaže da prosečan Rus popije 50 flaša votke godišnje i dodaje da je ova količina posledica olakog pristupa alkoholu i duvanu. Paklo cigareta na ovim moskovskim kioscima košta 30 američkih centi, a pivo manje od dolar – jeftinije je i od vode. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je opisao ovu situaciju kao pretnju nacionalnoj bezbednosti. Ali Andrej Demin krivi premijera Vladimira Putina jer nije podigao porez na duvan i alkohol.

Kad je postao predsednik to mu je bio jedan od najviših prioriteta. 2000. je izjavio da je pad broja stanovništva najveći problem sa kojim se Rusija suočava, a od tada se ništa nije promenilo.“

Ruska ministarka zdravlja Tatjana Golikova kaže da porez na duvan i alkohol mora biti postepeno povećavan.

Povećanje poreza na osetljive artikle mora da uzme u obzir socijalne posledice, i to mora da se sprovede po fazama. Mi ćemo se zalagati za ovakav ishod, ali to ne može da se završi preko noći.“

Popularnost sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova je opala kada je uveo ograničenja konzumacije alkohola osamdesetih godina. Sadašnja vlada je započela kampanju oglasa u kojoj se Rusi pozivaju da vode računa o sebi i podsećaju se na rizik od bolesti koje su posledica duvana i alkohola.

XS
SM
MD
LG