Linkovi

Opada podrška Amerikanaca ratu u Avganistanu


Oko 68 hiljada američkih vojnika biće razmešteno u Avganistanu do kraja godine gde će nastaviti da se sukobljavaju sa talibanskim pobunjenicima, iako ankete pokazuju da rat postaje sve nepopularniji kod američkih građana.

Mreža ABC i list Vašington post su nedavno sproveli anketu u kojoj se 51 odsto ispitanika izjasnilo protiv rata, dok je 47 odsto podržalo postojeću politiku. Samo četvrtina ispitanika smatra da u Avganistan treba poslati još vojnika. Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Majk MalenNačelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Majk Malen je nedavno priznao da rezultati istraživanja javnog mnjenja zabrinjavaju.

„Ja sam veteran vijetnamskog rata i veoma sam svestan važnosti podrške za bilo koji rat koji naša zemlja vodi. Stoga je jasno da nas ove cifre zabrinjavaju. Medjutim, predsednik je meni i američkoj vojsci dao odredjeni zadatak,“ rekao je on.

Malen kaže da je prvi prioritet američke misije u Avganistanu da porazi al-Kaidu, uključujući i talibanske borce. Ali, ova misija će Ameriku puno koštati. Jul i avgust bili su dva najpogubnija meseca za američke vojnike od početka rata jer su u julu najmanje 43 vojnika izgubila život, a gubici u avgustu verovatno će premašiti ovaj broj. Prema podacima Ujedinjenih nacija, broj stradalih avganistanskih civila popeo se za 25 odsto u prvih 6 meseci 2009, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Metju Das iz Centra za američki progres kaže da Obamina odluka da postavi generala Stenlija Mekristala za zapovednika NATO-a u Avganistanu pokazuje da predsednik razume da strategiju treba menjati, ali dodaje da Obami trebaju konkretni rezultati na terenu.

„Ako ne pokaže neki napredak, i ako bude izgledalo da tonemo sve dublje u održavanje okupacije i borbu protiv pobunjenika, mislim da bi Obama mogao da naiđe na snažno protivljenje svojoj politici,“ kaže Das.

Lisa Kertis, analitičarka u fondaciji Heritidž, kaže da Obama može da računa na podršku javnosti dok njegova poruka ne počne da se menja.

„On je pokazao predanost i sada mora stalno da ponavlja zašto smo tamo kako bi američka javnost to razumela. Ako istraje u tome imaće podršku građana,“ smatra Lisa Kertis.

U međuvremenu, general Mekristal privodi kraju stratešku procenu resursa kojima raspolaže. Stručnjaci veruju da će Obama verovatno prihvatiti njegove preporuke, uključujući i zahtev za slanje dodatnih trupa u Avganistan.

XS
SM
MD
LG