Linkovi

Preminuo profesor u penziji Aleks Dragnić


Profesor političkih nauka u penziji, Aleks Dragnić, preminuo je 10. avgusta u mestu Mičelvil, država Meriland , u blizini Vašingtona. Profesor Dragnić je imao 97. godina.

Stručnjak za slavistiku i izuzetan poznavalac političke situacije u Jugoslaviji od njenog osnivanja 1918, profesor Dragnić je objavio niz knjiga, članaka, komentara i prikaza o toj zemlji.

Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su “Titova obećana zemlja” - oštra kritika jugoslovenskog komunističkog sistema, objavljena 1954, i “ Srbi i Hrvati - borba u Jugoslaviji”, objavljena 1992. Prikazivač te knjige, Robert Legvold, napisao je u svom tekstu za magazin Spoljni poslovi (Foreign Affairs), da je ta knjiga osnova istorije i da je stoga korisna, ali da u njoj ima malo pozitivnih Hrvata, a premalo negativnih Srba.

Vašington post i Njujork tajms često su objavljivali pisma profesora Dragnića u kojima je on kritikovao američku spoljnu politiku i izveštaje u američkim medijima, posebno o etničkim i političkim sukobima na Balkanu.

Aleks Dragnić je rođen u porodici crnogorskih doseljenika, u državi Vašington. Diplomirao je na univerzitetu te države, a u trenutku izbijanja Drugog svetskog rata radio je na svom doktoratu, na Univerzitetu Berkli, u Kaliforniji. Doktorat je odbranio 1945.

Od 1947. do 1950. radio je kao diplomata u američkoj ambasadi u Beogradu, posle čega je započeo profesorsku karijeru na univerzitetu Vanderbilt, u Nešvilu, u državi Tenesi, najpre kao predavač, a zatim kao šef katedre za političke nauke. Penzionisao se 1978. godine.

2002 .vlada Srbije dodelila mu je orden za zasluge na unapredjenju imidža Srba i Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

XS
SM
MD
LG