Linkovi

Al Kaida preuzela odgovornost za eksplozije u Bagdadu


Teroristička mreža Al Kaida preuzela je odgovornost za prošlonedeljne eksplozije dva kamiona bombe ispred vladinih ministarstava u Bagdadu, u kojima je poguinulo više od 100, a ranjeno 500 ljudi.

U saopštenju objavljenom na veb stranici Al Kaide tvrdi se da su bombaši samoubice ciljali na ministarstva fianansija, odbrane i inostranih poslova u centru Bagdada.

Iračka vlada je povezala te eksplozije sa simpatizerima stranke BAAS, lociranim u Siriji. Danas su funkcioneri opozvali iračkog ambasadora u Damasku i zahtevali od sirijskih funkcionera da predaju dvojicu muškaraca trraženih u vezi sa tim napadima. Iračka vlada je takodje lansirala unutrašnju istragu kako bi utvrdila da li su u eksplozije umešani neki od vladinih funkcionera.

Pomenute eksplozije bile su najsmrtonosniji napadi od kako su se američke snage povukle iz urbanih oblasti krajem juna. Oni su se takodje odigrali u trenutku kad su se radnici pripremali da uklone betonske bezbednosne barijere koje štite vladine zgrade u glavnom gradu. Program za uklanjanje barijera je sada odložen.

XS
SM
MD
LG