Linkovi

Korišćenje geotermalne vode za proizvodnju struje u Australiji


Geotermalni sektor industrije za proizvodnju električne energije u Australiji planira da u roku od 30 godina ugrozi primat uglja kao osnovnog izvora energije. Severno od grada Adelaide, nedavno je započet nov projekat za eksploataciju vrelih stena.

Elektrokompanija Petraterm ima krupne planove za budućnost, jer namerava da se u roku od 30 godina izjednači sa termoelektranama. Malom svečanošću, nedaleko od mesta Akarula, obeležen je početak bušenja prva dva okna u projektu Paralana. Jedan od prisutnih bio je i australijski ministar za prirodne resurse, Martin Ferguson.

"Geotermalna energija je jedna od nada za ovo područje u smislu pouzdanog izvora osnovne energije," rekao je Ferguson.

Kompanija se nada da će na dubini od oko 4 kilometra naući na stene zagrejane do 200 celzijusovih stepeni. Hladna voda koja bi se pumpala pod zemlju, vraćala bi se dovoljno vrela za proizvodnju struje. Projektovana elektrana od 30 megavata trebalo bi da se priključi na mrežu 2015. Kompanija Petraterm planira da do 2018. počne da snabdeva strujom oko 300 hiljada domova, dve godine pre zvaničnog roka do kojeg bi obnovljivi izvori trebalo da sa 20 odsto učestvuju u proizvodnji struje.

Premijer južne Australije, Majk Ran, kaže da strane kompanije ne bi učestvovale u projektu kada ne bi očekivale profit.

"Kompanije iz Hong Konga i ostatka sveta ne bi ulagale novac u ovo da ne smatraju da će im se vratiti uz kamatu," rekao je Majk Ran.

Bušenje drugog okna trebalo bi da počne iduće godine.

XS
SM
MD
LG