Linkovi

Škotski ministar branio odluku o oslobađanju libijskog teroriste


Škotski ministar pravosuđa Keni Mekaskil branio je svoju odluku da dozvoli neizlečivo obolelom "bombašu iz Lokerbija" da se vrati u Libiju.

Mekaskil je danas rekao poslanicima u škotskom parlamentu da se savetovao sa porodicama poginulih u tom napadu, kao i sa visokim američkim funkcionerima, pre nego što je odobrio oslobađanje Abdela Baseta al-Megrahija iz zatvora. Mekaskil je dodao da se držao škotskog zakona kada je doneo tu odluku za koju je rekao da je u potpunosti bila njegova.

Megrahi je služio kaznu doživotnog zatvora zbog svoje uloge u podmetanju bombe u avion kompanije PanAm, 1988. godine, u čijoj eksploziji je poginulo 270 ljudi. Među njima bilo gotovo 200 Amerikanaca koji su se vraćali sa odmora. Megrahi je od početka tvrdio da je nevin, a u Libiji je dočekan kao heroj. Mekaskil je rekao da je Libija time prekršila obećanje da će njegov povratak biti bez ikakve pompe.

Škotski lekari kažu da je Megrahi oboleo od raka prostate i da mu je ostalo manje od tri meseca života. Prema nekim izveštajima, on namerava da napiše knjigu u kojoj bi izneo nove informacije u vezi sa tim, najtežim terorističkim napadom u Britaniji.

Mekaskilov današnji iskaz dat je tokom vanredne sednice parlamenta sazvane zbog rasprostranjenih osuda Megrahijevom puštanja na slobodu.

Američki predsednik Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton snažno su kritikovali tu odluku. Direktor američkog FBIja, Robert Maler, rekao je da ona "pruža utehu teroristima širom sveta." Bivši škotski premijer, Džek Mekonel, takođe je kritikovao Megrahijevo oslobađanje rekavši da ono predstavlja ozbiljan promašaj u prosuđivanju i da je nanelo štetu međunarodnom ugledu Škotske.

XS
SM
MD
LG