Linkovi

Predsednik Obama naredio osnivanje novog isledničkog tima


U jednom danas objavljenom izveštaju kaže se da je američki predsednik Barak Obama naredio osnivanje elitnog tima islednika, koji će ispitivati najvažnije među osumnjičenima za terorizam.

List Vašington post navodi izjave visokih funkcionera administracije koji su rekli da je predsednik Obama prošle nedelje odobrio osnivanje takozvane Isledničke grupe za osumnjičene visokog ranga. Prema pomenutom listu, grupa će biti sastavljena od eksperata iz nekoliko obaveštajnih agencija i bezbednosnih službi, a njen rad nadgledaće Savet za nacionalnu bezbednost, što znači da će Bela kuća imati direktan uvid.

Predsednik Obama je već zabranio surove metode isleđivanja, kao što je sumulirano davljenje, koje su bile dozvoljene u prethodnoj administraciji predsednika Džordža Buša. Prema novim instrukcijama, islednici moraju da se strogo pridržavaju Terenskog priručnika američke Kopnene vojske, koji ne dozvoljava metode ispitivanja kao što je dugo izlaganje zatvorenika glasnoj muzici ili uskraćivanje sna.

Odvojeno od toga, list Njujork tajms izveštava da Sekretarijat za pravosuđe preporučuje ponovno otvaranje slučajeva zlostavljanja nekih zatvorenika u vreme Bušove administracije, što bi moglo da izloži pripadnike CIE i spoljne saradnike krivičnom gonjenju.

Danas se očekuje objavljivanje dugo očekivanog izveštaja unutrašnjeg inspektora CIE, sa pojedinostima o kontroverznim metodama isleđivanja primenivanim tokom administracije predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG