Linkovi

Abdula: Brojne nepravilnosti na izborima


Abdula Abdula, glavni suparnik sadašnjeg predsednika na predsedničkim izborima i bivši avganistanski ministar inostranih poslova, tvrdi da su na izborima prošlog četvrtka bili rasprostranjeni prekršaji.

On kaže da je na nekim područjima prijavljen čak četvorostruko uvećan broj glasača i optužuje zvaničnike administracije sadašnjeg predsednika Hamida Karzaija za krađu glasova. Karzaijev izborni tim odbacuje optužbe i optužuje Abduline pristalice za prevaru. Državna izborna komisija koja rešava prigovore, kaže da je primila 225 prijava prekršaja, među kojima su i optužbe za ubacivanje većeg broja listića u glasačke kutije i uznemiravanje birača.

Šef nezavisne izborne komisije, Daud Ali Nadžafi, kaže da svi prigovori moraju da se reše pre objavljivanja rezultata. I Abdula i Karzai tvrde da su pobedili, a delimični rezultati u nekim pokrajinama treba da budu objavljeni u utorak. Ričard Holbruk, specijalni američki izaslanik za Avganistan, danas je rekao da ga izborni sporovi „ne bi iznenadili“. Holbruk je u Heratu, na zapadu Avganistana, rekao da će Sjedinjene Države poštovati proces utvrđivanja pobednika izbora koji je utvrdila avganistanska vlada.


XS
SM
MD
LG