Linkovi

Obama i republikanci se sukobljavaju oko zdravstvene reforme


Američki predsednik, Barak Obama, branio je svoj plan za reformu zdravstvenog osiguranja, ali su ga opozicioni republikanci optužili da nije izneo tačne činjenice.

U redovnom subotnjem obraćanju javnosti preko radija, predsednik Obama je pokušao da ublaži strahovanja da njegov plan predviđa besplatnu zdravstvenu zaštitu za ilegalne imigrante, obavezno finansiranje abortusa i takozvane „samrtne panele,“ koji bi odlučivali o tome da li će ostarele osobe imati zdravstvenu negu. Predsednik je ukazao da su „te lažne tvrdnje imale za cilj da dovedu do podela medju Amerikancima.“

Obama je takodje rekao da bi njegov predlog za zdravstveno osiguranje koje bi obezbedjivala vlada bila samo jedna od opcija, pored privatnog osiguranja, i da to ne znači da bi vlada preuzela sistem zdravstvene zaštite u svoje ruke.

Medjutim, republikanski kongresmen iz Džordžije, Tom Prajs, rekao je da se predsednik, kako se izrazio, „poigrava sa činjenicama.“ U svom nedeljnom odgovoru u ime republikanaca, Prajs je rekao da privatne osiguravajuće kompanije ne bi mogle da se takmiče sa vladinom opcijom jer bi ona bila subvencionirana iz državne kase.

XS
SM
MD
LG