Linkovi

Avganistan se sprema za izbore posle nasilja u Kabulu


Predsednik Avganistana, Hamid Karzai, apelovao je na birače da izadju na sutrašnje prededničke i pokrajinske izbore, uprkos ovonedeljnom oštrom porastu ekstremističkog nasilja.

U medjuvremenu, pripadnici bezbednosnih snaga u Avganistanu ubili su trojicu naoružanih napadača koji su pokušali da opljačkaju banku u prestonici, dok se zemlja priprema za obimne bezbednosne operacije pred sutrašnje izbore.

Pripadnici bezbednosnih snaga sukobili su se sa napadačima opremljenim prslucima sa eksplozivom, pobili ih i zaplenili tridesetak komada oružja. Taliban je preuzeo odgovornost i obećao dalje nasilje na dan izbora.

Kabul je proteklih dana bio pogođen nizom napada, uključujući i današnji samoubilački bombaški napad u kojem je poginulo osam ljudi. Avganistanski funkcioneri, zbog bojazni da bi nasilje moglo da utiče na odziv birača, zabranili su medijsko izveštavanje o nasilju do zatvaranja biračkih mesta. Avganistanski novinari kritikuju tu odluku, a pojedini su rekli da je neće poštovati.

Bezbednost u Kabulu je i dalje na visokom nivou, uz dodatne kontrolne punktove i policajce na ulicama. Nadležni su saopštili da će policija nadgledati svih 6500 biračkih mesta, a vojnici čuvati širu okolinu. NATO je najavio da će obustaviti ofanzivne akcije tokom glasanja i da će neki vojnici biti u stanju pripravnosti da bi pomogli u održavanju bezbednosti na biračkim mestima.

U medjuvremenu, američki Stejt department je saopštio da nastojanja Talibana da zastraši avganistanske birače i spreči ih da glasaju, neće uspeti. Predstavnik Stejt departmenta, Ian Keli, predvideo je da će volja birača pobediti, uprkos nizu samoubilačkih bombaških napada u Kabulu. Keli je takodje podvukao da su ovo prvi izbori koje su organizovale avganistanske institucije za razliku od izbora 2004.godine koje je organizovala medjunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG