Linkovi

Tadić u Kini, spreman tekst sporazuma sa EULEX-om


Predsednik Srbije Boris Tadić, u pratnji ministara ekonomije i inostranih poslova Mlađana Dinkića i Vuka Jeremića, sutra putuje u višednevnu posetu Kinu, gde će sa domaćinima zaključiti sporazum o strateškom parnterstvu. Pre puta, Tadić je u intervjuu agenciji Fonet rekao da se dobri odnosi Beograda i Pekinga, osim na ekonomskoj saradnji, zasnivaju i na podršci Kine oko Kosova.

Pred sutrašnji put u Kinu, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je, uz dugogodišnje prijateljstvo i ekonomsku saradnju, Kosovo jedna od tačaka na kojoj Srbija gradi strateško partnerstvo sa Kinom. Kako je rekao Tadić, pokušaj izdvajanja Kosova nije doneo probleme samo Srbiji, već i međunarodnoj zajednici, jer menja sistem pravila koja su do tada važila:

"Kina, u tom smislu jeste jedan vrlo snažan saveznik i partner, ne samo zbog toga što nije priznala nezavisnost Kosova, već i zbog toga što je dala podnesak pred međunarodnim sudom koji će tretirati ovaj problem nakon naše rezolucije u Generalnoj skupštini UN. Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti nedvosmisleno će biti, i sve do konačne odluke ovoga suda veoma bitan partner Srbiji, a verujem i nakon te odluke."

A o Kosovu, tačnije o sporazumu sa Eulexom govorio je danas i ministar policije. Kako je rekao Ivica Dačić, taj sporazum je baziran na Rezoluciji 1244 i on je bio je jedan od uslova da Srbija prihvati EULEX. Reč je protokolu policijskog karaktera, koji se tiče onoga što treba raditi u zajedničkoj borbi protiv kriminala i korupcije, kaže Dačić:

"Mi nismo želeli o tome javno da govorimo, šta se u tome sadrži, ali vidite da su neki albanski listovi o tome govorili. Očigledno je da postoji određeno nezadovoljstvo Albanaca na Kosovu i Metohiji zbog toga što oni nisu deo protokola. Mi smo se dogovorili da sa Eulexom potpišeno takav protokol i prema tome što se nas tiče taj tekst je gotov i usaglašen i očekujemo da u narednom periodu dođe i do potpisivanja."

MUP Srbije je, po rečima Dačića i do sada sarađivao sa KFOR-om, UNMIK policijom i sada sa EULEX-om o dnevnim, operativnim pitanjima, jer policije moraju da sarađuju. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti izjavio je danas da EULEX nema pravo da potpisuje sporazume sa Srbijom. "Takve odgovornosti pripadaju samo institucijama Kosova", rekao je Pajaziti za prištinske medije.

XS
SM
MD
LG