Linkovi

U SAD pokrenuti programi za zapošljavanje mladih


Najnoviji program američke federalne vlade za ponovno pokretanje ekonomije, utrošiće više od 785 milijardi dolara na obrazovanje, infrastrukturu i druge sektore. Predsednik Obama je izjavio da će novi programi sačuvati ili stvoriti milione radnih mesta. Mali deo novca otićiće na obezbeđivanje poslova za siromašne mlade ljude u celoj zemlji. Jedan takav program pokrenut je u Nju Džerziju, da bi mladi dobili priliku da dobiju prvo zaposlenje.

U Centru za zapošljavanje u Hakensaku u Nju Džerziju, službenici ovog leta pokušavaju da zaposle 400 mladih.

Ako ne volite sunce i vrućinu, probaćemo da vam nađemo neki kancelarijski posao“, navode savetnici u Centru.

Program je namenjen siromašnima koji se suočavaju sa bar jednom velikom poteškoćom u pronalaženju posla - nedostatkom škole ili krivičnim dosijeom. Nadir Gonzales je šesnaestogodišnjak koji je napustio školovanje prošle godine, a sada radi za minimalnu satnicu od 7,25 dolara – za 20 sati nedeljnog rada do kraja avgusta.

Želim da se zaposlim da ne bih upao u nevolje. Hoću da se sklonim sa ulice i sačuvam glavu na ramenima, kako bih bio uspešan u životu.“

Salvatore Mastroni, bivši direktor srednje škole, sada upravlja Centrom za zapošljavanje koji nudi obuku i savete radnicima svih starosnih grupa koji traže posao.

„Još dve stvari ćeš morati da uradiš kada napustiš ovaj program. Nadam se da bismo u septembru ili oktobru mogli da vidimo da li ćeš moći da dobiješ srednjoškolsko svedočanstvo, a posle možeš da se raspitaš o fakultetima.“

Mastroni često vozi od Hakensaka do obližnjeg Inglvuda gde njegovi mladi štićenici rade u Odeljenju za rekreaciju i drugim centrima pod kontrolom lokalne vlasti.

Gradonačelnikova kancelarija, škole, bilo koja javna institucija u kojoj mladi mogu da steknu radno iskustvo.“

Osamnaestogodišnji Damar Palmer je jedan od 320 vršnjaka koji su do sada našli posao. On u parku Mekej brine o zelenilu i objektima.

„Uživam u ovome. Volim da koristim ruke kada radim. Da nije ovog posla, bio bih nezaposlen i na teretu zajednice.“

Dvadesetogodišnja Dezire Samervil radi u školi i pomaže u Centru za rekreaciju.

„Radim sa decom u školi Liberti gde popravljamo učionice, krečimo ih i popisujemo inventar.“

Svrha ovog programa nije samo da pomogne siromašnima, kaže Mastroni, nego i da se pokrene ekonomija - kroz povećanu potrošnju novozaposlene mladeži.

Treba pomoći njihovim roditeljima, ali i njima da bi mogli da kupe obuću ili odeću, da pokrenu ekonomiju na neki način. Nadamo se da će nam ovo pomoći da krenemo pravim putem.“

Većina mladih radnika kaže da će brzo potrošiti novac. Džonatan Nanali živi sa devojkom i sinom u kući svojih roditelja.

Novac koristim da bih iznajmio sobicu u kući moje majke i da bih mogao da izdržavam sina.“

I Nadir Gonzales zna kako će potrošiti prvu platu.

Ići ću u kupovinu. Nagradiću sam sebe nekom odećom.“

Američki zakonodavci se nadaju da će njihovi sunarodnici, koji se zaposle zahvaljujući vladinom paketu mera za pokretanje ekonomije, učiniti isto i da će njihovo trošenje podstaći posustalu privredu. Mladima, koji se muče da nađu posao usred recesije, samopouzdanje i kvalifikacije koje steknu na ovim poslovima mogu dugoročno da znače više od trenutne zarade.

XS
SM
MD
LG