Linkovi

Oštra debata o reformi zdravstvenog osiguranja u SAD


Pošto je američki Kongres na jednomesečnom letnjem raspustu, zakonodavci su se vratili u svoje izborne jedinice da bi se suočili sa oštro podeljenim gledištima u biračkom telu o reformi zdravstvenog osiguranja. Neki od tih susreta brzo se pretvaraju u zapenušene svađe povišenog tona. Novinar Glasa Amerike, Kejn Farabou, prisustvovao je jednom takvom skupu građana u gradu Pontijaku, u državi Ilinois, na kome se republikanski kongresmen Tim Džonson suočio sa protivnicima tog plana.

Imajući na umu krupne naslove u štampi koje ovakvi skupovi u poslednje vreme izazivaju širom Sjedinjenih Država, šef osoblja kongresmena Timotija Džeksona, Džeri Klark, obećao je prepunoj sali njegovih glasača da će ovaj skup biti drugačiji.

"Ako ste došli zbog pozorišta, verovatno ga ovde nećete videti," rekao je Klark.

Ali nekoliko minuta kasnije, odgovarajući na prvo pitanje, kongresmen Džonson - koji se protivi sadašnjem obliku plana za reformu zdravstvenog osiguranja - iznervirano je odvratio jednom od prisutnih građana koji je rekao da podržava taj plan.

"Dozvolite mi da vam kažem da nisam došao ovde da polemišem sa vama. Ja ću vam odgovoriti, ali ovo nije polemika. Mnogi od prisutnih imaju pitanja i čim završim sa odgovorima na njih, moći će da postavljaju nova," rekao je Džonson.

Ali zakonski predlog još nije napisan, uzvratio je građanin, kako onda možete… na šta mu je Džonson upao u reč.

"Trebalo bi da poštujete druge ljude ovde, koji takođe imaju pitanja. Ovo nije polemika između nas dvojice. Postavili ste pitanje i ja ću vam odgovoriti kako najbolje umem, a zatim omogućiti nekom drugom da postavi pitanje. To je jedini način, koji ćete morati da prihvatite."

Njegov odgovor propraćen je aplauzom.

Kako je veče odmicalo postajalo je jasno da većina prisutnih podržava Džonsonov strah da će državno zdravstveno osiguranje dovesti do povećanja poreza. Mnogi, kao Rej Henri, smatraju da Republikanska stranka nije dovoljno zastupljena u raspravama koje se o tome vode u Predstavničkom domu i Senatu, kojima dominira Demokratska stranka.

"Nikada ne čujete republikansku manjinu na televiziji da govori protiv ovog predloga kako bi podstakla ljude da mu se usprotive. Samo se čuju demokrate, kako kažu da smo svi mi koji dolazimo na ove skupove nacisti."

Republikanski kongresmen Tim Džonson je odgovorio.


"Iz moje perspektive vi niste nacisti, bilo ko od vas sa obe strane ovog pitanja. Vi ste ljudi koje to istinski zanima, u svakom slučaju, a isto važi i za mene," rekao je Džonson.

Džudi Henderson je izrazila drugačije gledište o zdravstvenom osiguranju. Njen odrasli sin čitavog života živi od penzije za hendikepirane osobe, dok se ona oslanja na dobrotvorne organizacije da bi plaćala za njegovu zdravstvenu zaštitu. Vidljivo ophrvana emocijama, pozvala je Džonsona da uzme u obzir i njene okolnosti kada bude glasao o predloženom zakonu.

"Nadala sam se reformi zdravstvenog osiguranja koja bi mu omogućila ono što mu je potrebno, a što sada nema. On uvek propada kroz rupe u zakonu i zato sam ja za reformu zdravstvenog osiguranja," rekla je Džudi Henderson.

Kongresmen Džonson je odgovorio da podržava reformu zdravstvene zaštite, ali da sadašnji predlog ne pokriva sve potrebe. On je rekao da ga zabrinjava kvalitet usluga, vreme potrebno da se do njih dođe i cena čitavog tog programa za poreske obveznike, za koju je rekao da će povećati federalni deficit do neizdrživog nivoa.

Postizanje konsenzusa o zdravstvenom osiguranju neće biti lako, jer pristalice obe strane doživljavaju tu promenu veoma emotivno. Kongresmen Džonson je rekao kako očekuje da će se žestoke debate nastaviti, ali da on neće prestati da o tome razgovara sa svojom izbornom bazom.

XS
SM
MD
LG