Linkovi

U SAD počelo testiranje vakcine protiv H1N1


Uoči jesenje sezone gripa, zdravstveni zvaničnici i administracija predsjednika Obame, preduzimaju agresivne mjere kako bi Amerikance i međunarodnu zajednicu zaštitili od svinjskog gripa.

Nekoliko farmaceutskih kompanija je već počelo da testira vakcine na ljudima.

“Ti testovi će nam pokazati da li će tokom vakcinacije biti potrebna jedna ili dvije doze po osobi, kaže Mari-Pol Kini iz Svjetske zdravstvene organizacije."

Volonteri u osam američkih gradova primiće nekoliko doza, različite jačine i njihovo zdravstveno stanje biće pažljivo praćeno tokom narednih nekoliko sedmica.

“Mogućnost da doprinesem vrhunskom naučnom istraživanju, koje je izuzetno značajno za veliki broj ljudi širom svijeta, opravdava sav rizik”, naglašava volonter Pol Riterhof.

Iako ljekari ističu da su klinički testovi bezbjedni, ne isključuje se pojava neželjenih posljedica: groznice, alergijskih reakcija, čak paralize i smrti. Preliminarni rezultati bezbjednosti vakcine trebalo bi da budu objavljeni u septembru.

Vrijeme ističe. Kada se djeca vrate u školu biće veoma podložna ovom virusu”, smatra doktorka Karen Kotlof sa univerziteta države Merilend.

U aprilu su mnoge škole zatvorene, jer su morale da budu dezinfikovane prije nego što se đaci vrate u klupe. Američki zvaničnici međutim smatraju da bi, tokom predstojeće sezone gripa, škole širom zemlje trebalo da budu otvorene i u slučaju da nekoliko učenika oboli od virusa H1N1, kako se ne bi prekidao nastavni proces.

XS
SM
MD
LG