Linkovi

Obamina administracija najavljuje novu antiterorističku strategiju


Glavni savetnik predsednika Obame za terorizam, Džon Brenan, proteklih dana je u Vašingtonu, u Centru za strateške i međunarodne studije, govorio o novoj, nijansiranoj antiterorističkoj strategiji koja se razlikuje od dosadašnje. Brenan je rekao da Sjedinjene Države moraju da priđu tom problemu iz više uglova, uključujući i način na koji terorističke organizacije regrutuju potencijalne ekstremiste.

Idućeg meseca se navršava 8 godina otkako su teroristi upozorili prosečne Amerikance na opasnost od terorizma. Posle rušenja Svetskog trgovinskog centra, počela je borba protiv Al Kaide i njenog vođe Osame Bin Ladena. Glavni savetnik predsednika Obame za borbu protiv terorizma, Džon Brenan, kaže da napori administracije nisu toliko usmereni na Bin Ladena, koliko na ono što on predstavlja.

„Al-Kaida je ozbiljno uzdrmana i primorana da zameni mnoge od svojih vođa manje sposobnim i manje iskusnim pojedincima. Njima je sve teže da finansiraju organizaciju, upućuju operativce širom sveta i planiraju terorističke akcije.“

Planiranje tih napada zahteva regrutovanje novih članova u nerazvijenim zemljama. Tu stupa taktika nove administracije, koja želi da smanji privlačnost terorističkih organizacija podržavajući prodemokratske vlade.

„Možemo mi da eliminišemo sve teroriste i njihove borce, ali ako ne uspemo da uđemo u koštac sa širim političkim, ekonomskim i socijalnim uslovima u kojima se javlja ekstremizam, onda će opet biti novih regruta koji će zauzeti njihova mesta.“

Brenan kaže da je to razlog što Sjedinjene Države podržavaju vlasti u Pakistanu koje pokušavaju da zaštite svoja plemena od Al Kaide, kao i Iračku vladu nacionalnog jedinstva i izbore u Avganistanu. On dodaje da dobra vlast prenosi moć na narod.

„Ako neka od ovih vlada pokuša da ugrozi slobodu govora, ona time ne ugrožava samo ekstremiste, nego i snage koje su ključne u dugoročnoj borbi protiv terorizma.“

Što se tiče spornih tehnika saslušavanja, kao što je simulacija davljenja vodom, visoki zvaničnik Bele kuće kaže da je predsednik Obama naložio da se formira komisija koja će da ispita politiku držanja u pritvoru i saslušavanja.

„Na područjima Iraka i Avganistana, na kojima se vode vojne operacije, postoji dobro poznat protokol postupanja sa zarobljenicima. Pitanje je samo šta će se dogoditi onima koji budu uhvaćeni u drugim delovima sveta.“

Brenan kaže da Obamin pristup ne podrazumeva potpuno odbacivanje postupaka koje je u borbi protiv terorizma koristila Bušova administracija, ali ni potpuno kopiranje tih metoda. Prema njegovim rečima, to je višedimenzionalni pristup sa naglaskom na vladi, ljudima i ekonomiji. On je ponovio da su Sjedinjene Države u ratu sa Al Kaidom i njenim ekstremističkim saveznicima, a ne sa islamom.

XS
SM
MD
LG