Linkovi

Sve više Amerikanaca provodi letnji odmor kod kuće


U jeku sezone letnjih odmora u Sjedinjenim Državama, uticaj recesije na američke potrošače je očigledan. Mnogi su pojednostavili planove za putovanja, ili su jednostavno ostali kod kuće, iz čega se rodio i termin „staycation“ što je kombinacija reči odmor i ostanak kod kuće. Čak i oni koji nisu izgubili posao prihvatili su nove mere štednje.

Sa troje dece, uključujući petogodišnje blizance i 19-godišnjeg tinejdžera, Kristina Ešli i njen suprug Mark Šenehen su prezauzeti. Poput mnogih Amerikanaca, u nevolje zapala ekonomija ih je navela da ponovo razmotre svoje planove za letnji odmor. Za Šenehena, koji je rodjen u Britaniji i koji je po zanimanju kamenorezac, ta zauzetost znači manje vremena sa decom, jer je fokusiran na biznis.

„Bilo je sasvim mrtvo tokom zimskih meseci, pa sam jurio posao, stare klijente i pokušavao da nadjem nove. Sa letnjim poslovima moj prioritet je da dobijem što više narudžbi kako bi posao tekao sve do Božića.“

Za decu, školski raspust je šansa za zabavu. Za roditelje koji rade izazov je zabaviti decu sa manje novca na raspolaganju. Kristina Ešli kaže da ih je recesija primorala da budu kreativni, posebno kad je u pitanju smeštaj.

„To znači spavanje kod prijatelja na podu, postavljanje šatora u njihovom dvorištu ili nekom kampu. Mislim da će se deca sećati ovog leta kao raspusta tokom kojeg smo živeli u šatoru.“

Od kampovanja do boravka kod rodjaka, ova porodica je pronašla način da smanji troškove, a da se pri tom ipak relaksira. A kad je toplo, ili se deca umore od igranja oko kuće, tu je obližnji bazen – obavezan u letnjim mesecima u mnogim mestima, i posebno cenjen u lošim ekonomskim vremenima kao način da se deca razonode.

XS
SM
MD
LG