Linkovi

Promene navika mogu da smanje rizik od hipertenzije


Svetska zdravstvena organizacija kaže da je visok krvni pritisak problem u celom svetu. Prema podacima te organizacije, ta bolest pogađa 20 odsto svetske populacije, a povezana je i sa većim rizikom od srčanog i moždanog udara. Ipak, nova studija pokazuje da pojava hipertenzije može biti kontrolisana ili čak smanjena - uz neke promene svakodnevnih navika.

Lekari kažu da je krvni pritisak 120 sa 80 normalan. Ali ako je vaš pritisak konstantno 140 sa 90 ili viši, može vam biti dijagnostikovana hipertenzija. Visok krvni pritisak može da dovede do srčanih oboljenja, srčanog i moždanog udara. Studije rađene u prošlosti pokazale su da su žene manje sklone ovom poremećaju od muškaraca, ali nova istraživanja otkrivaju da su i žene, u starijim godinama, izložene istom riziku kao i muškarci. Lekar Džon Forman radi na medicinskom fakultetu Harvardskog univerziteta i u bolnici za žene „Brigam“. On i njegove kolege proučavali su rizik od dobijanja hipertenzije kod 83 hiljade žena tokom 14 godina.

Pokušali smo da utvrdimo koliko bi žena mogla da smanji rizik od hipertenzije ukoliko promeni način života“, kaže Forman.

Ovo zvuči vrlo jednostavno – vežbajte oko 30 minuta dnevno, održavajte normalnu telesnu težinu jedući zdrave obroke sa dovoljno voća i povrća i manje crvenog mesa, pijte manje alkohola, ne uzimajte bez recepta tablete protiv bolova i uzimajte zamenu za folnu kiselinu, da biste sprečili anemiju. Doktor Forman kaže da je njegova studija pokazala da žene - kada se pridržavaju ovih pravila - smanjuju rizik od hipertenzije za 80 odsto. To se svakako isplati.

„Pojedinci i društvo u celini imaju moć da, menjajući ishranu, promene i način života i samim tim steknu sposobnost da smanje rizik od dobijanja opasne bolesti.“

Istraživači su zaključili da promene navika pomažu čak i onima koji imaju istoriju ove bolesti u porodici. Održavanje normalne telesne težine, po njihovim rečima, možda je i najveći izazov za većinu ljudi. Studija je objavljena u „Časopisu američkog medicinskog udruženja“.

XS
SM
MD
LG