Linkovi

Bil Klinton sa Kim Džong Ilom o oslobađanju američkih novinarki


Bivši američki predsednik Bil Klinton sastao se danas u Pjongjangu sa liderom Severne Koreje, Kimom Džong Ilom, u nastojanju da pregovorima dovede do oslobađanja dve zatvorene američke novinarke.

Severnokorejski državni mediji javljaju da je Klinton preneo Kimu usmenu poruku predsednika Baraka Obame, ali Bela kuća demantuje da je Obama imao bilo kakvu poruku za severnokorejskog lidera.

Obamina administracija je ranije saopštila da neće davati komentare za javnost tokom Klintonove posete, koju je nazvala "isključivo privatnom misijom za osiguravanje oslobađanja dve Amerikanke".

Južnokorejska novinska agencija Jonhap kaže da je predsednik Kim priredio večeru za Bila Klintona i da su njih dvojica razmenila "širok spektar gledišta".

Novinarke Una Li i Lora Ling su u severnokorejskom zatvoru od marta, kada su uhapšene zbog ilegalnog prelaza iz Kine u Severnu Koreju. U trenutku hapšenja one su kraj severnokorejske granice snimale reportažu o severnokorejskim izbeglicama u Kini. U junu, obe novinarke su osuđene na 12 godina teškog rada.

XS
SM
MD
LG