Linkovi

Uzbekistan kritikuje vojni sporazum Rusije i Kirgistana


Uzbekistan je kritikovao plan Rusije da poveća broj vojnika u susednom Kirgistanu što predstavlja novo udaljavanje između Moskve i nekadašnjih sovjetskih republika.

Ministarstvo spoljnih poslova Uzbekistana je saopštilo da bi veći broj ruskih vojnika u Kirgistanu mogao da dovede do dalje militarizacije u regionu i izazove konflikte na nacionalnoj osnovi. U jučerašnjem saopštenju se navodi i da bi povećano rusko prisustvo moglo da izazove ponovno pojavljivanje radikalnih ekstremista koji bi mogli da destabilizuju ceo region.

Rusija je sa Kirgistanom potpisala sporazum prošle nedelje po kom Moskva može da otvori drugu bazu na teritoriji te zemlje, ovog puta na jugu, blizu granice sa Uzbekistanom. Prva ruska baza otvorena je blizu kirgistanske prestonice Biškeka.

SAD su nedavno pristale da utrostruče rentu koju plaćaju kako bi mogle da koriste kirgistansku vazduhoplovnu bazu Manas koju koriste za snabdevanje operacija NATO-a u Avganistanu pošto je vlada u Biškeku zapretila da će uskratiti gostoprimstvo američkim snagama. Rusija pokušava da ojača svoj uticaj na bivše sovjetske republike, a u tu svrhu je nedavno dala Kirgistanu skoro dve milijarde dolara finansijske pomoći.

XS
SM
MD
LG