Linkovi

Irak: Najmanje šest poginulih u eksploziji u Haditi


Iračka policija je saopštila da je u eksploziji automobil-bombe na pijaci u Haditi, severozapadno od Bagdada, poginulo najmanje šest ljudi, a ranjeno više od 20. Bomba je eksplodirala usred prepodneva, kada je pijaca bila puna sveta, a među žrtvama su i žene i deca.

Hadita je bila jedno od najopasnijih mesta u Iraku, dok se plemenske starešine nisu udružile sa američkom vojskom u borbi protiv ekstremista iz Al-kaide.

Maliki u Kurdistanu

Irački premijer Nuri al-Maliki, doputovao je danas u kurdski region u Iraku na sastanak sa kurdskim političarima, da bi pokušao da reši spor oko zemljišta i nafte. Maliki je u blizini grada Sulejmanije razgovarao sa novoizabranim predsednikom kurdskog regiona Masudom Barzanijem i iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem, koji je takođe Kurd.

Vlada Kurdistana, na severu Iraka, žestoko se spori sa Bagdadom oko zemljišta i nafte, a posebno sporan je region Kirkuka, koji raspolaže velikim naftnim rezervama. Predsednik Kurdistana Barzani je prošlog meseca rekao da „nikada neće pristati na kompromis u pogledu Kirkuka“. On traži referendum na kojem će se odlučiti da li će Kirkuk postati deo kurdskog regiona, kao što je predviđeno iračkim Ustavom iz 2005. Bivši irački diktator Sadam Husein je proterao hiljade Kurda iz Kirkuka i naselio arapske porodice u region.


XS
SM
MD
LG