Linkovi

Nova suđenja demonstrantima u Iranu


Iran je danas izveo pred sud još deset demonstranata, drugog dana suđenja aktivistima, političarima i demonstrantima koji su uhapšeni posle predsedničkih izbora 12. juna. Iranski državni mediji izveštavaju da se proces vodi u sudnici zatvorenoj za javnost.

Bivši iranski predsednik Muhamed Hatami, koji sada vodi jednu od najvećih reformističkih partija u zemlji, oštro kritikuje suđenje grupi od preko stotinu iranskih demonstranata kao neustavno.

Hatami je danas osudio – kako je rekao – „pokazni“ sudski proces, dan posle njegovog otvaranja u Teheranu. On je naglasio da se tužioci oslanjaju na iznuđena priznanja. Tužioci su juče u sudnici optužili demonstrante za zaveru za podizanje „somotske revolucije“ i zbacivanje Iranske vlade.

Demonstranti u Iranu su optuženi za organizovanje masovnih demonstracija posle predsedničkih izbora 12. juna, na kojima je pobedio sadašnji predsednik Muhamed Ahmadinedžad. Opozicija tvrdi da su izbori bili namešteni. Među optuženima je i nekoliko uglednih političara, među kojima su bivši potrpedsednik Muhamed Ali Abtahi, koji je služio u Hatamijevoj vladi, zatim bivši predsednik parlamenta Behzad Nabavi i nekadašnji portparol vlade Abdulah Ramezanzadeh. Neki od optuženih, među kojima je i Abtahi, sada odbacuju svoje tvrdnje o kršenju izbornih pravila.

XS
SM
MD
LG