Linkovi

Senatski odbor potvrdio nominaciju sudije Sotomajor


Odbor za pravosuđe američkog Senata potvrdio je nominaciju Sonje Sotomajor za sudiju Vrhovnog suda, otvorivši joj put da postane prvi hispanski član najvišeg pravosudnog organa u zemlji.

Glasajući uglavnom po partijskoj liniji, Odbor koji kontrolišu demokrate, usvojio je nominaciju Sotomajor sa 13 glasova za i 6 protiv. Sledi glasanje Senata u punom sastavu sledeće nedelje, i očekuje se da Sotomajor bude potvrđena. Predsednik senatskog Odbora za pravosuđe Patrik Lejhi i njegove stranačke kolege glasali su za potvrdu Sonje Sotomajor, naglašavajući da ona ima više pravosudnog iskustva na federalnom nivou od bilo kojeg kandidata za Vrhovni sud u poslednjih stotinu godina.

Jedini republikanac koji je podržao nominaciju bio je senator Lindzi Grejem rekavši da je Sotomajor vrlo kvalifikovana za tu poziciju i da svojim stavovima neće značajno uticati na promenu odnosa snaga u devetočlanom telu. Ostali republikanci, među kojima i onaj sa najdužim stažom u Odboru, Džef Sešns, glasali su protiv nominacije, rekavši da je sudija Sotomajor u svojim govorima u prošlosti pokazala da već ima potpuno formiranu pravosudnu filozofiju, koj će uticati na njenu sposobnost da objektivno presuđuje.

XS
SM
MD
LG