Linkovi

SAD žele da se Iran do septembra izjasni o nuklearnim razgovorima 


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, kaže kako se Obamina administracija nada da će Iran uskoro reagovati na ponudu za održavanje razgovora o nuklearnom programu.

Gejts je to izjavio danas, u Izraelu, gde je razgovarao sa najvišim izraelskim funkcionerima o iranskim nuklearnim ambicijama. On je izrazio želju Vašingtona da Iran reaguje na tu diplomatsku uvertiru pre početka zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u septembru.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa Robertom Gejtsom, izraelski ministar odbrane Ehud Barak je rekao da Izrael ne odbacuje mogućnost bilo koje vrste reagovanja na iranski nuklearni program, čime je nagovestio da mogućnost vojnog napada i dalje postoji. Ali Barak je rekao da bi za sada trebalo dati prednost diplomatiji.

Posle posete Izraelu, Gejts je otputovao u Jordan radi razgovora sa kraljem Abdulom.

Američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, takođe je na Bliskom gde daje svoj doprinos američkom pritisku za mir u tom regionu. Mičel je danas u Egiptu razgovarao sa predsednikom Hosnijem Mubarakom o ukočenom mirovnom procesu. Mičel bi danas trebalo da poseti i Zapadnu obalu, radi razgovora sa palestinskim predsednikom, Mahmudom Abasom. Američki izaslanik će se sutra sastati sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom.

XS
SM
MD
LG