Linkovi

U Pakistanu uhapšen radikalni islamski sveštenik


Pakistanska policija uhapsila je radikalnog islamskog sveštenika, koji je posredovao u postizanju neuspjelog mirovnog dogovora sa ekstremistima u dolini Svat.

Ministar za informisanje pokrajine Sjeverozapadna Granica kazao je Glasu Amerike da je Maulana Sufi Muhamed uhapšen u Pešavaru zbog podstrekivanja nasilja i planiranja novih ubistava. Uticajni sveštenik doprinio je postizanju mirovnog dogovora u februaru, koji je predviđao da se ekstremisti u Svatu razoružaju u zamjenu za uvođenje strogog islamskog zakona u tom području. Dogovor je međutim propao u aprilu, nakon što su se ekstremisti približili na oko 100 kilometara od prijestonice Islamabada. Pakistanska vojska je poslije toga pokrenula ofanzivu za ponovno osvajanje sporne teritorije, zbog koje koje je raseljeno 2,5 miliona ljudi.

Vlasti su u međuvremenu saopštile da je prije mjesec dana priveden bivši član pakistanskog parlamenta Šah Abdul Aziz, zbog sumnje da je umiješan u ubistvo poljskog inženjera koga su Talibani oteli prošlog septembra. Vjeruje se da je Aziz, inače član Islamističke partije, povezan sa talibanskim esktremistima.


XS
SM
MD
LG