Linkovi

Nastavlja se kontroverza povodom hapšenja profesora sa Harvarda


Portparol Bele kuće danas je izjavio da predsednik Obama žali što je hapšenje afroameričkog profesora Univerziteta Harvard, Henrija Luisa Gejtsa, dobilo toliki publicitet. Gejtsa je prilikom pokušaja da silom otvori blokirana vrata na sopstvenoj kući, u Kembridžu, u državi Masačuisets, uhapsio beli policajac. Gejts tvrdi da je incident bio rasno mitivsan, a predsednik Obama je na konferenciji za novinare u sredu rizjavio da je policija postupila „glupo“. Taj komentar je, kako izgleda, samo dodatno uvećao kontroverzu povodom ovog slučaja.

Predsednik Obama je želeo da ove nedelje njegova poruka bude usredsredjena na reformu zdravstva, ali je umesto toga bio uvučen u nacionalnu raspravu o rasnim odnosima.

„Mislim da je prilično jasno da verovatno ne treba staviti lisice čoveku srednjih godina, koji koristi štap, i koji se nalazi u sopstvenoj kući,“ rekao je predsednik Obama na konferenciji za novinare u sredu.

Predsednik je govorio o hapšenju njegovog poznanika, profesora sa Harvarda, Henrija Luisa Gejtsa. Ovaj incident je izgleda dotakao živac mnogih Amerikanaca. Profesor Gejts tvrdi da je uhapšen zato što je crnac. Policajac, narednik Džejms Krauli, tvrdi da se Gejts ponašao buntovno i da je zato priveden.

„Bilo je dosta vikanja, pominjana je i moja majka, ali je gospodin Gejts imao dosta prilika da prestane sa tim ponašanjem,“ kaže Krauli.

A, šta narednik Krauli misli o komentaru predsednika Obame:

„Mislim da je preterao i da se umešao u lokalno pitanje bez poznavanja svih činjenica,“ ističe Krauli.

Medjutim, šef lokalne policije, Robert Has, podržava Kraulija:

„Mislim da je narednik Krauli postupio u skladu sa svojom obukom i ne verujem da su njegovi postupci bili rasno mitivsani.“

Krauli odbacuje tvrdnje da je rasista i podseća da je on bio policajac koji je pokušao da oživi košarkaša bostonskih Seltiksa, Redžija Luisa, koji je preminuo od srčanog napada 1993. godine. Policija tajkodje tvrdi da je crnački zvaničnik policije odabrao Kraulija da drži obuku drugim policajcima o opasnostima takozvanog „rasnog profilisanja“. Nacionalno udruženje šefova policije objavilo je saopštenje u kojem navodi da je „razočarano“ izjavom predsednika Obame.

Što se tiče profesora Gejtsa, on razmatra mogućnost podnošenja tužbe i za sada prepušta priču drugima.

XS
SM
MD
LG