Linkovi

Obama žali što su njegove reči doprinele kontroverzi


Predsednik Obama izjavio je da žali što su njegove reči doprinele fokusiranju pažnje medija i kontroverzi povodom incidenta sa hapšenjem uglednog afroameričkog profesora sa Univerziteta Harvard, Henrija Luisa Gejtsa.

Obama se iznenada pojavio pred novinarima tokom današnjeg redovnog brifinga u Beloj kući i obavestio ih da je razgovarao telefonom sa policijskim narednikom Džejmsom Kraulijem, inače belcem, koji je uhapsio profesora Gejtsa. Obama je rekao da je Krauli „izuzetan policajac“ i „dobar čovek,“ dodavši ipak da veruje da je policija u Kembridžu, u Masačusetsu, „reagovala preterano“ kada je privela profesora Gejtsa, ali da je verovatno i Gejts „reagovao preterano“.

Ranije ove nedelje, predsednik Obama je rekao da je policija postupila „glupo“ kada je privela profesora Gejtsa. Gejts je bio priveden nakon što je pokušao da silom otvori blokirana vrata na sopstvenoj kući. On je tvrdio je da je uhapšen zato što je crnac i zatražio od narednika Kraulija da se izvini. Krauli, je to, medjutim, odbio tvrdeći da se Gejts ponašao buntovno i da je zato priveden. Ranije danas, policijski sindikati u Masačusetsu zatražiili su od predsednika Obame i guvernera Patrika Devala da se izvine zbog kako je navedeno, „pogrešno usmerenih komentara o incidentu“.XS
SM
MD
LG