Linkovi

Klinton pojačava pritisak na Severnu Koreju zbog nuklearnog programa


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da je međunarodna zajednica ujedinjena u svojim nastojanjima da primora Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa. Tokom današnje konferencije za novinare, na kraju regionalnog foruma Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), na tajlandskom ostrvu Puket, Klinton je rekla da sjevernokorejski režim " nema više ni jednog prijatelja" koji bi mu dozvolio da nastavi sa svojim nuklearnim programom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, suočena sa zastojem u pregovorima o sjverenokorejskom nuklearnom program, nije skrivala nezadovoljstvo na konferenciji ASEANA, kojoj su prisustvovali i zvaničnici iz Pjongjanga.

"Sjevernokorejska delegacija uporno odbija da prizna da je Sjeverna Koreja na pogrešnom putu. U svojim današnjim govorima nisu pokazali spremnost da krenu putem nuklearnog razoružanja i to je zabrinjavajuće, ne samo za Sjedinjene Države, već i za region i međunarodnu zajednicu.”

Sjevernokorejski delegat na konferenciji Ri Hang Sik optužio je Sjedinjene Države da zastupaju duboko ukorijenjenu anti-sjevernokorejsku politiku.

"Nismo protiv dijaloga i nikada nismo bili. Ali kako možete da imate dijalog sa nožem u leđa. Dok se ne riješi američki duboko ukorijenjeni anti-sjevernokorejski stav, problemi će se nastaviti. Šestrostrani pregovori su zbog toga i okončani.”

Hilari Klinton i sjevernokorejski zvaničnici razmijenili su i niz oštrih riječi. Državna sekretarka uporedila je Sjevernu Koreju sa neposlušnim tinejdžerom, dok je Pjongjang nazvao Klintonovu budalastom damom, koja se ponaša kao učenica. Današnji diplomatski obračun se dogodio nakon niza pokušaja međunarodne zajednice da nastavi razgovore sa Sjevernom Korejom, poslije nedavnih raketnih proba. Klinton je naglasila da će podržati oštre sankcije, koje su odobrile Ujedinjene nacije.

"To će pokazati ostalim zemljama sa nukelarnim ambicijama, poput Irana, da možemo i da ćemo oštro kazniti sve koji krše međunarodne sporazume i podrivaju globalnu bezbjednost.”

Sjedinjene Države su takođe zabrinute u pogledu sve tješnjih vojnih odnosa Mijanmara i Pjongjanga i opasnosti po zemlje u regionu. Strahuje se i da bi osiromašena Sjeverna Koreja mogla da proda svoju tehnologiju državama za koje se smatra da podržavaju terorizam, poput Irana. Državna sekretarka je navela da bi Vašington mogao da razmotri nove podsticajne mjere, ukoliko sjevernokorejski zvaničnici promijene ponašanje.

“Sjeverna Koreja zna šta treba da uradi - treba da se vrati pregovorima o nuklearnom razoružanju, ispuni obaveze iz zajedničkog saopštenja iz 2005, odrekne se nuklearnog oružja i postojećih nuklearnih programa i vrati se sporazumu o nuklearnom razoružanju i smjernicama Međunarodne agencije za atomsku energije. Put je otvoren i na Sjevernoj Koreji je da odluči da li će njime krenuti.”

XS
SM
MD
LG