Linkovi

Bernanki: Američki potrošači ne mogu da finansiraju oporavak globalne ekonomije


Direktor Federalnih rezervi Ben Bernanki izjavio je na današnjem pretresu u Američkom senatu da američki potrošači ne mogu sami da finansiraju oporavak globalne ekonomije.

Bernanki je na današnjem senatskom pretresu, izjavio je da postoje nagoveštaji da američke ekonomija počinje da se izvlači iz recesije. On je ipak dodao da će oporavak biti spor i da ne očekuje da će američki potrošači ubrzo da nastupe punom snagom. Šef Federalnih rezervi je izjavio da Sjedinjene Države poručuju svojim trgovinskim partnerima, naročito u Aziji, da pronađu način da podstaknu svoje potrošače da kupuju više robe. Tokom današnjeg pretresa, Bernankiju je više puta postavljano pitanje o ulozi Centralne banke u ekonomskoj krizi. Republikanski senator Ričard Šelbi iz Alabame, kritikovao je Federalne rezerve i rekao da finansijska kriza ne bi bila toliko teška, da je Centralna banka pomnije nadzirala rizično ponašanje banaka. Bernanki je ipak rekao da ekonomije više nije na ivici „teškog kolapsa".

U medjuvremenu, još jedna američka banka zabeležila je porast profita uprkos ekonomskoj krizi. Banka Vels Fargo je danas saopštila da je zarada za tri meseca zaključno sa junom skočila 81% u poređenju sa istim periodom prošle godine, zahvaljujući profitu domaćeg kreditnog odseka. Vels Fargo se time pridružio sve većem broju američkih banaka koje prijavljuju zarade u toku globalne finansijske krize. U poslednjih nekoliko nedelja, velike banke, poput Goldman Saksa, Džei Pi Morgana, Banke Amerike, i Sitigrupa, prijavile su veće zarade u drugom kvartalu.

XS
SM
MD
LG