Linkovi

Hilari Klinton: SAD spremne da poboljšaju odbranu savezničkih država prema Iranu


Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da je Vašington spreman da poboljša odbrambene sposobnosti svojih saveznika u Persijskom zalivu, ako Iran ne obustavi svoj nuklearni program.

Govoreći danas na tajlandskoj televiziji Klinton je rekla da Sjedinjene Države "još drže otvorena vrata" za pregovorno rešenje nesuglasica sa Iranom, ali je upozorila na, kako se izrazila, "snažne akcije" ako Teheran stekne nuklearno oružje.

Hilari Klinton je dodala da je, ako SAD prišire "odbrambeni kišobran" preko tog regiona, malo verovatno da bi Iran bio snažniji ili bezbedniji ako bi bio naoružan nuklearnim oružjem.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pozvali su Iran da sedne za sto i razgovara o svom nuklearnom programu. Iran odbacije tvrdnje da razvija nuklearno naoružanje i tvrdi da njegov nuklearni program ima civilnu namenu.Po rečima državne sekretarke Hilari Klinton, Sjedinjene Države i dalje se nadaju da bi međunarodna zajednica mogla da privoli Iran da odustane od svog programa za obogaćivanje uranijuma, za koji Vašington i Brisel veruju da je povezan sa proizvodnjom nuklearnog oružja. Klintonova je, međutim, dodala da će Sjedinjene Države, ukoliko pregovori ne budu uspeli i Iran stekne nuklearno oružje, uzvratiti, kako se izrazila, "teškim akcijama" i biti spremne da ponude saveznicima u regionu „zaštitni kišobran“ radi sprečavanja zastrašivanja od strane Irana.

Ta izjava državne sekretarke za tajlandsku televiziju predstavljala je jednu od najdirektnijih od strane američkih zvaničnika o tome šta bi Vašington preduzeo u slučaju da Iran stekne nuklearno oružje.

Hilari Klinton je dodala da i dalje postoje šanse za uveravanje Irana da odustane od sadašnjeg kursa, putem pregovora sa stalnim članicama Saveta bezbednosti i Nemačke, takozvane Grupe pet plus jedan, koja je ponudila olakšice Iranu ukoliko ograniči svoje nuklearne aktivnosti. Ali ako ti napori ne uspeju, rekla je ona, Sjedinjene Države će preduzeti akcije za onemogućivanje nuklearnog Irana da vrši pritisak na svoje susede.

„Želimo da Teheran proračuna, nešto što mislim da stoji kao procena, da ako Sjedinjene Države prošire odbrambeni štit preko tog regiona i još snažnije podrže vojne kapacitete u Zalivu, Iran neće biti ništa jači niti bezbedniji jer neće moći da zastrašuje niti da dominira, kao što izgleda veruje da će moći, ukoliko bude imao nuklearno oružje,“ rekla je državna sekretarka Hilari Klinton.

Klintonova je rekla da mogućnost pregovora ostaje otvorena, ali da sile okupljene u Grupi pet plus jedan „neće držati tu priliku večito otvorenom“.

Zvaničnici u pratnji američke državne sekretarke ističu da njeni komentari o „zaštitnom kišobranu“ ne označavaju nikakvu promenu u američkoj politici i da Sjedinjene Države odavno brinu da bi nuklearno sposobni Iran mogao da podstakne trku u naoružanju među zabrinutim zemaljama regiona.

U istom nastupu na tajlandskoj televiziji, Hilari Klinton je direktno ponovila raniji komentare njenih visokih saradnika, izražene ranije u Bangkoku, da su Sjedinjene Države zabrinute zbog izveštaja da Severna Koreja možda pruža nuklearnu pomoć Burmi. Ona je predočila da namerava da razgovara o tome sa susedima Burme, na tekućem sastanku ASEAN-a, izražavajući nadu da bi mogla da bude postignuta jednoglasnost u regionu protiv pomenute saradnje između Burme i Severne Koreje, dodajući da Vašington ipak nije siguran da je ta saradnja i ostvarena.

„Želimo da pokušamo da usmerimo pažnju zemalja koje imaju direktnu vezu sa Burmom, ili kao Tajland dele sa njom granicu, da bi mogle da osnuju jedinstveni front protiv toga. Ne tvrdim da se to već događa, ali želimo da budemo spremni da ustanemo protiv toga,“ rekla je Hilari Klinton.

Po rečima visokih zvaničnika u delegaciji državne skeretarke, Severna Koreja je do sada izvezla sve ključne komponente nuklearne tehnologije koje je razvila. Oni navode da je Burma možda bila odredište severnokorejskog teretnog broda koji je nedavno plovio u tom pravcu, ali kako je bio pod prismotrom, vratio se u Severnu Koreju ne iskrcavši svoj teret.

U Puketu, Klintonova vodi odvojene razgovore sa ministrima inostranih poslova ostalih zemalja uključenih u trenutno prekinute pregovore sa Pjongjangom, koje sponzoriše Kina. Severna Koreja je uputila svog predstavnika na sastanak ASEAN-a, ali američki zvaničnici isključuju mogućnost kontakata između njega i članova delegacije američke državne sekretarke.

XS
SM
MD
LG