Linkovi

Hiljade otmica dece u SAD svake godine


Svake godine, više od 200 hiljada američke dece otme neko iz porodice – najčešće otac. U slučajevima u koje je umešan roditelj rođen u inostranstvu, oteta deca često stignu u roditeljevu zemlju porekla. Državna sekretarka Hilari Klinton je nedavno govorila o Dženet Grir, Amerikanki čiji je bivši suprug pre dvanaest godina oteo njihovu kćer i odveo je u Egipat. Prema američkim zakonima, ovakve otmice su federalno krivično delo. Ali kada su upletene druge zemlje, rešavanje slučaja može da bude skupo i mnoge otmice ostaju nerešene.

Skot Karlson je do pre nekoliko godina živeo američki san. Imao je zadovoljavajući posao, bio je oženjen ženom koju je voleo i uživao je u očinskim zadovoljstvima.

„Kad postaneš otac, život ti se potpuno promeni. Provodio sam što više vremena sa Sedrikom i zaista smo bili vezani.“

Ali 28. septembra 2005, Karlsonov život se preokrenuo naopačke kada mu je žena na jednom aerodromu u Švajcarskoj otela sina, koji je sa ocem trebalo da se vrati u Sjedinjene Države.

Završilo se tako što sam morao da je odvedem u policijsku stanicu, jer je zgrabila Sedrika i nije mi dala da ga odvedem.“

Policija na aerodromu je objasnila Karlsonu da ne može da odvede Sedrika u Sjedinjene Države bez pristanka majke ili sudske presude. On se vratio u Vašington i otišao pravo u sud.

„Sud mi je dosudio potpuno starateljstvo i kuću i sva prava na osnovu razvoda na njenu štetu.“

Uprkos tome što je na strani pravde prema američkim i međunarodnim zakonima, Karlson ne može da vrati sina u Sjedinjene Države. I u tom pogledu, njegova priča je slična priči hiljada roditelja čiju su decu oteli supružnici rođeni u inostranstvu i odveli u zemlju porekla.
To je slučaj Dženet Grir, Amerikanke čiju je trogodišnju kćer oteo otac i pre 12 godina odveo u Egipat.

Nisam dočekala ni da joj izrastu svi zubići. Nisam dočekala prvi školski dan. Prve Materice. Ništa. Ništa od svega toga.“

Državna sekretarka Hilari Klinton, nedavno je stojeći pored egipatskog ministra inostranih poslova govorila u korist Dženet Grir.

„Kao majci, izuzetno mi je bolna i sama pomisao da 12 godina ne mogu da vidim svoju kćer.“

Dženet Grir je nedavno odobreno da provede sa svojom kćerkom dva sata u Kairu.

„Svaki put kad se nasmejala, ličila je na mene, to nisam mogla da zaboravim.“

Egipatskim zakonom se predviđa da dete odraste u toj zemlji čak i ako je dovedeno iz inostranstva. Kairo nije potpisao Hašku konvenciju o međunarodnoj otmici dece, kao ni bilateralne sporazume o starateljstvu. Sličan je slučaj Amerikanca Dejvida Goldmana, koji pokušava da dobije starateljstvo nad sinom Šonom koji je otet i odveden u Brazil pre gotovo 5 godina. Iako je sud u Brazilu Goldmanu konačno dodelio starateljstvo, slučaj je i dalje nerazrešen - jer je dečak i dalje u Brazilu.

U međuvremenu, posle razočaravajućeg iskustva sa Državnim sekretarijatom, Skot Karlson se obratio Federalnom istražnom birou i Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu, nevladinoj organizaciji koja tesno sarađuje sa vladom i organima reda. Morin Heds, koja vodi Kancelariju za otmice u porodici u ovoj nevladinoj organizaciji, kaže da je usvajanje nekoliko zakona od 1982. pomoglo da se zaštite američka deca.

Postoje Zakon o nestaloj deci i Zakon o potrazi za nestalom decom, koji pomažu roditeljima i obavezuju policiju da zavodi prijave o nestaloj deci, kako bi njihova imena postala deo nacionalne datoteke sa imenima nestalih osoba.“

Ipak, potrebno je više od toga da bi se deca vratila kući. Dok je njegov slučaj i dalje u postupku, Skot Karlson kaže da su mu najveća briga posledice koje kidnapovanje može da ostavi na njegovog sina.

On je sada u uzrastu u kojem sreće drugu decu koja pričaju o svojim očevima. Verovatno se oseća pomalo usamljeno i različito, a mislim da će se to s vremenom samo pogoršati.“

Karlson kaže da, uprkos svim teškoćama, i dalje veruje da može da vrati sina.

Uvek sam bio nepopravljivi optimista i ako dopustim da ova situacija to promeni, mislim da bih Sedriku uskratio jedan od najvećih darova koje bih ikada mogao da mu dam – to je vera da u životu ima mnogo stvari koje treba voleti i radovati im se i da čak i kad stvari izgledaju loše, možeš da uradiš nešto da to promeniš.“

U protekle četiri godine otkako je Sedrik otet, Skotu Karlsonu je bilo dozvoljeno da provede s njim ukupno 5 sati. Sedrik Karlson je 3. jula proslavio svoj 5. rođendan.

XS
SM
MD
LG