Linkovi

Prošlo 40 godina od prvog spuštanja ljudi na mesec


Američki predsednik Barak Obama sastaće se danas sa prvim astronautima koji su prošetali mesecom, u znak obeležavanja 40. godišnjice tog istorijskog trenutka.

Obama će u Beloj kući dočekati posadu Apola 11 i novoimenovanog direktora američke Agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja - NASA.

Edvin Oldrin, zvani Baz, drugi čovek koji je zakoračio na mesec, rekao je juče u prepunom auditorijumu Nacionalnog muzeja aeronautike i svemirskih istraživanja, ovde u Vašingtonu, da bi Sjedinjene Države trebalo sebi da postave za cilj slanje misije na Mars. On je rekao kako izgleda da je Mars planeta pogodnija za boravak ljudskih bića.

Njegov kolega iz kapsule koja se spustila na mesec, astronaut Nil Armstrong, zauvek će biti upamćen po izjavi "Ovo je mali korak za čoveka, a ogroman skok za čovečanstvo," koju je izrekao kada je iz svog mesečevog modula stupio na tlo meseca, 20. jula 1969. godine.

Astronauti nisu bili na mesecu od 1972. Oldrin je površinu zemljinog pratioca opisao kao "zapanjujuću pustoš" i istakao da se to beživotno mesto verovatno nije mnogo menjalo u poslednjih 100 hiljada godina. On je takođe rekao kako bi želeo da NASA razradi plan koji ne bi isključio letove na mesec, ali čiji glavni cilj bi bilo spuštanje na Mars.

XS
SM
MD
LG