Linkovi

Tom Džons popularan i posle četiri decenije


Od 1965. godine, velška zvezda Tom Džons prodao je više od 100 miliona ploča širom sveta. On kaže da je vrhunac njegove karijere bio trenutak kada ga je kraljica Elizabeta 2006. proglasila za viteza. Uticao je na mnoge pevače u muzičkoj industriji i dao joj značajan doprinos svojim moćnim baritonom i magičnom privlačnošću scenskog nastupa. Kao 69-godišnjak, Tom Džons nastavlja da privlači fanove svih uzrasta, i nema nameru da uspori svoj tempo.

Tomas Džons Vudvord odrastao je u Južnom Velsu u Velikoj Britaniji. Kao tinejdžer, danju je radio fizičke poslove a noću pevao po pabovima. Sredinom 1960-ih upoznao je tekstopisca i menadžera Gordona Milsa, odbacio prezime Vudvord, i snimio jednu od Milsovih pesama kao – Tom Džons.

Singl "It's Not Unusual" prodat je u tri miliona primeraka, a uspeh je Tomu doneo i emisiju na američkoj televiziji. Najvažniji tekstopisci tog vremena želeli su da on peva njihove pesme, posebno pošto snimio hit Berta Bakarača i Hala Dejvida – pesmu „"What's New Pussycat?"

Poznat po moćnom glasu i seksi scenskom nastupu, Tom Džons voli da isprobava različite žanrove, što je jedan od razloga njegove dugovečnosti (u muzičkom biznisu).

"Volim da slušam muziku i budem u toku sa trendovima. Uvek me je zanimao novi zvuk, još od kada je započeo rokenrol, 1955. „Rock Around the Clock“ je bio sjajna ploča. Zvuk je bio sasvim različit od svega što je snimljeno do sada. Često slušam radio i uvek pratim umetnike koji stvaraju zanimljiv zvuk. Ne radim to samo zato da bih ostao u biznisu, već zaista iskreno uživam u tome.“

U ranoj fazi karijere, Tom je pozvan da nastupa u Las Vegasu. Postao je jedna od najvećih atrakcija tog grada, što je dovelo do prijateljstva sa Elvisom Prislijem i Frenkom Sinatrom.

„Sećam se da sam jednom snimio album sa obradama klasičnih pesama. Elvis je rekao „Ne bi trebalo to da radiš“. Dodao je „Mi to ne radimo, mi to prepuštamo Frenku Sinatri.“ Ja sam rekao „ok.“ Pošto je Elvis već rekao „mi“, mislio sam da svrstan u sjajno društvo. Onda sam upoznao Frenka Sinatru, i on mi je rekao da treba da pevam više poznatih sving pesama, i više standarda (klasika), dok mi je Elvis savetovao da pevam više rokenrol pesama a manje standarda. I tako su mi dve muzičke veličine davale savete o karijeri, što je zaista bila ogromna stvar za mene.“

Iako je mnogo pesama tokom godina došlo u njegove ruke, Tom se posebno seća jedne koja mu je izmakla.

"Bio sam u jednom klubu u Londonu sa Polom Makartnijem i pitao ga da li bi napisao jednu pesmu za mene. Pristao je i poslao je u moju kuću, a iste nedelje trebalo je da objavim svoj novi singl. Pol je rekao da ako nameravam da snimim njegovu pesmu, to mora da bude moj sledeći singl. Moja izdavačka kuća je medjutim rekla da bismo onda morali da zaustavimo objavljivanje prvobitnog singla, i tako dalje... Pesma je bila „The Long and Winding Road“. I tako sam je propustio... ali ipak sam je posle pevao, iako nije bila „moja“.

Tom je nedavno objavio novi album pod nazivom "Twenty Four Hours".

Većinu pesama sam napisao zajedno sa drugim tekstopiscima tako da je ličniji, više se odnosi na moj život, što je prvi put. Kod svih ranijih albuma pesme su pisane za mene...“

Ovaj, sada 69-godišnji seks simbol i dalje privlači publiku i zadovoljan je svojim mestom u muzičkoj industriji.

"Ljudi mi govore da ne pokušavam da buden neko ko nisam. Ne trudim se da budem mladji nego što jesam. To mi govore i klinci – kažu: „Volimo te zato što si neizvestačen, zato što kod tebe znamo na čemu smo i nema prevare.“ Mislim da je u tome stvar. Ako imate nešto što se zove seksepilom, ne verujem da to nestane preko noći, zato što ste ostarili, sve dok dobro nosite svoje godine.


XS
SM
MD
LG