Linkovi

Avganistan: 16 poginulih u padu helikoptera


Šesnaest ljudi poginulo je u nesreći civilnog helikoptera u Avganistanu, saopštile su NATO snage u toj zemlji. Zvaničnik alijanse rekao je da se helikopter, ruske proizvodnje, srušio po uzlijetanju iz glavne vazdušne baze u Kandaharu. Prema izvještajima, u helikopteru se nalazilo 20 ljudi.

U odvojenom incidentu, američki vojni helikopter prinudno je sletio u pokrajini Kunar, na sjeverozapadu zemlje. Portparolka američke vojske saopštila je da u blizini današnjih incidenata nisu zabilježena neprijateljska dejstva. Sedam osoba poginulo je prošle sedmice, kada se helikopter srušio u pokrajini Helmand. NATO je saoštio da uzrok nesreće još nije poznat.

Talibanski pobunjenici u Avganistanu u međuvremenu su na internetu postavili video snimak američkog vojnika, koji je 30. juna nestao iz svoje baze. Američki zvaničnici potvrdili su da je riječ o dvadesetrogodišnjem vojniku Bou Bergdalu iz savezne države Ajdaho, naglasivši da vojska radi sve što je moguće kako bi ga oslobodila. Bergdal na snimku poručuje Amerikancima, čiji članovi porodice se bore u Avganistanu, da, kako je naveo, natjeraju vladu da ih vrati kući. Takođe navodi da je datum 14. jul, što međutim ne može biti potvrđeno.

Portparol američke vojske Džon Stok, kako prenosi Rojters, ocijenio je da je zloupotreba zarobljenika u propagandne svrhe protiv međunarodnog prava. Talibanski ekstremisti saopštili su u četvrtak da će ubiti Bergdala, ukoliko američka vojska ne okonča operacije u pokrajinama Paktika i Gazni.

XS
SM
MD
LG