Linkovi

Preminuo legendarni TV novinar Volter Kronkajt


Volter Kronkajt, američki televizijski novinar, za kojeg je svojevremeno rečeno da je čovek kojem se najviše veruje u Americi, posle duge bolesti preminuo je sinoć u 93. godini života. Dugogodišnji televizijski voditelj obaveštavao je američku javnost o najvažnijim događajima 20. stoleća.

Volter Kronkajt je rođen u Sent Džozefu, Mizuriju 1916. godine, studirao je na Univerzitetu Teksasa, a potom se zaposlio kao reporter jednog lista u Hjustonu. Stekao je slavu kao izveštač novinske agencije Junajted pres u Drugom svetskom ratu u Evropi i Severnoj Africi.

Posle rata, izveštavao je o suđenju ratnim zločincima u Nirnbergu, a zatim je obavljao dužnost šefa biroa Junated presa u Moskvi.

Još jedna radio-televizijska legendarna ličnost, Edvard Marou zaposlio je Kronkajta za novinara Kolumbija brodkasting sistema, odnosno TV mreže Si-bi-es (CBS). Kronkajt je 1962. postao voditelj udarne večernje informativne emisije Si-bi-es-a.

Godine 1933. Kronkajt je američku javnost izvestio o atentatu na predsednika Džona Kenedija, sada već legendarnim rečima "kao što možda već znate, izvršen je pokušaj ubistva predsednika Kenedija". TV gledaoci se nisu odmicali od ekrana prateći detalje o predsednikovom ubistvu, koje je Kronkajt prenosio umirujućim glasom u vreme nacionalne traume.

Četiri i po godine kasnije, Kronkajt je izvestio o ubistvu još jednog američkog lidera.

"Dobro veče. Doktor Martin Luter King, apostol nenasilja i pokreta za građanska prava, ubijen je u Memfisu u Tenesiju", rekao je Kronkajt.

U doba medijske dominacije svega tri televizijske mreže u Americi, Volter Kronkajt zauzeo je prvo mesto kao voditelj udarne večernje emisije vesti Si-bi-es-a. Ulivajući poverenje i poštenje i stekavši naziv čovek kojem se najviše veruje u Americi, Kronkajt je obavljao posao najpopularnijeg televizijskog voditelja punih 19 godina. Za to vreme izveštavao je o kubanskoj krizi, Vijetnamskom ratu, skandalu Votergejt i krizi kada su u Iranu zarobljeni američki taoci.

Kronkajt je takođe bio autor brojnih dokumentaraca, a pojavljivao se i kao voditelj specijalnih događaja, kao što je bilo lansiranje svemirskih letelica i spuštanje na Mesec, političkih konvencija, izbora i predsedničkih inauguracija.

Penzionisao se kao voditelj Si-bi-es-a 1981, u 66. godini života.

Mnogi koji ga cene, za Voltera Kronkajta kažu da je postavio visoke standarde objektivnosti i balansiranosti na začetku razvoja televizijskog novinarstva.

XS
SM
MD
LG