Linkovi

Rafsandžani: I dalje postoje sumnje povodom izbora u Iranu


Bivši iranski predsednik, Akbar Hašemi Rafsandžani, održao je danas oštru propoved, kritikujući rukovodstvo u zemlji zbog nasilnog gušenja demonstracija protiv ishoda izbora.
Uticajni svešetnik je rekao da volja naroda mora biti ispoštovana i dodao da mnogi Iranci još uvek gaje „sumnje“ povodom prošlomesečnih spornih predsedničkih izbora. Rafsandžani je takodje apelovao da se puste na slobodu sledbenici opozicije, pritvoreni tokom post-izbornih demonstracija.
Poraženi predsednički kandidat i opozicioni lider, Mir Hosein Musavi, prisustvovao je toj službi na Teheranskom univerzitetu, dok je više hiljada njegovih pristalica protestovalo ispred zgrade univerziteta. Očevici navode da je policija ispalila suzavac i koristila palice da rasterala demonstrante.
TV Stanica Al-Arabija je izvestila da su direktori zvanične iranske medijske korporacije IRIB upozoreni da ne prenose Rafsandžanijevu molitvu i da ne snimaju prisutne gradjane.
Molitvu je prenosio iranski radio, dok se iranska državna TV stanica fokusirala na govor koji je dan ranije održao predsednik Mahmud Ahmadinedžad.
Bivši premijer Musavi tvrdi da je iranska vlada namestila izbore u korist predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je proglašen pobednikom sa velikom većinom osvojenih glasova. Iranski vrhovni lider, Ajatola Ali Hamenei, i moćni Savet čuvara iranske revolucije saopštili su da rezultati izbora neće biti poništeni i upozorili protiv održavanja novih demonstracija.

XS
SM
MD
LG