Linkovi

Shefer: Crna Gora uskoro dobija poziv za MAP


Crna Gora ostvarila je progres na putu evroatlanskih integracija zbog čega u skorije vrijeme može očekivati poziv za Akcioni plan za članstvo, kazao je danas u Podgorici generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer.

Shefer je u Podgorici, nakon susreta sa premijerom Milom Đukanovićem, ocijenio da je članstvo u NATO, ne samo za Crnu Goru, nego za cijeli region, jedini recept koji obezbjeđuje trajnu stabilnost.

Crna Gora je ostvarila veliki progres na putu evroatlanskih integracija i vjerujem da će u skorije vrijeme dobiti poziv za MAP”.

On očekuje da će u narednom periodu porasti i podrška crnogorskih građana punopravnom članstvu u NATO.

Siguran sam da će u narednom periodu porasti i podrška za evroatlanske integracije, jer je potrebno da građani Crne Gore u potpunosti podrže politiku članstva u NATO za koju se zalažu Vlada i parlament”.

Generalni sekretar NATO je siguran sam da će se put evroatlanskih integracija Crne Gore snažno nastaviti u budućnosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je ocijenio da se Crna Gora nalazi na korak od statusa kandidata za punopravno članstvo u NATO, navodeći da je Podgorica sa poslednjeg samita Alijanse dobila ohrabrujuće poruke u tom pravcu.

„Vjerujem da imamo realnu ambiciju da do kraja ove godine budemo dio MAP-a, što će potvrditi veoma dobru dinamiku koju Crna Gora ostvaruje na putu evroatlanskih integracija“.

Premijer je ponovio da su punopravno članstvo u NATO i EU ključni državno-politički prioriteti Crne Gore.

„Ka tim ciljevima jedino sigurno i dinamično vode uspješne unutrašnje reforme kojima smo, kao Vlada, veoma posvećeni“.

On je zahvalio Sheferu na uspostavljanju kvalitetne saradnje Crne Gore i NATO. Generalni sekretar NATO je boravio u oproštajnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje se sastao i sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i ministrima inostranih poslova i odbrane, Milanom Roćenom i Borom Vučinićem.


XS
SM
MD
LG