Linkovi

Solana: Preporuka EK rezultat dinamičnog napretka u Crnoj Gori


Odluka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju je značajna i biće od konkretne koristi prije svega mladim i poslovnim ljudima, ocijenio je danas u Kotoru visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

Visoki Predstavnik EU Havijer Solana se, na iznenađenje, ali i oduševljenje brojnih gostiju Kotora, posebno onih iz Španije, prvi put našao u Kotoru i rekao da je oduševljen ljepotama ovog dijela Crne Gore. On je nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, istakao da je posjetio više zemalja regiona i prenio svoja zapažanja.

"Na sljedećem sastanku Savjeta EU izvijestiću da je u regionu ostvaren napredak, da je Crna Gora obavila dobar posao, kao i da će njen proces približavanja EU biti nastavljen".

Visoki predstavnik EU istakao je da je ovo veoma značajan dan, značajan za EU, kao i zemlje regiona:

"Današnja odluka o viznoj liberalizaciji značajna je za neke zemlje regiona, jer ima makar dva fundamentalna značenja: prvo, ona definitivno opovrgava mišljenja onih koji su tvrdili da ovaj proces ne vodi Evropskoj uniji. Drugo, mi ćemo nastojati da zemlje regiona sve više približavamo Evropi".

Solana je istakao da je evropska perspektiva Crne Gore realna i najavio da će dobijanjem upitnika biti korak bliže EU. On je rekao i da je u odnosu na druge zemlje koje žele da se priključe EU, Crna Gora više napredovala.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je rekao da je razgovor sa Solanom susret koji će doprinijeti razumijevanju i daljoj afirmaciji odnosa Crne Gore i EU. On je istakao da je Crna Gora nakon današnje odluke Kolegijuma evropskih komesara definitivno u prvoj grupi zemalja koje će dobiti slobodan vizni režim sa zemljama članicama Šengena od prvog januara 2010. godine.

"Ti rezultati daju nam za pravo da kažemo da ostvarujemo najvažnije državnopolitičke prioritete maksimalno mogućom dinamikom, jer je punopravno članstvo u EU i NATO-u jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta".

Đukanović tvrdi da je unapređenje kvaliteta života građana državno politički cilj. Mogućnost slobodnog putovanja po zemljama šengenske zone obezbjeđuje doprinos novom kvalitetu života građana, naglasio je Đukanović.

"Crna Gora je prva od zemalja potencijalnih kandidata za članstvo u EU dobila zeleno svijetlo za svoju aplikaciju, a narednih dana očekujemo uručivanje upitnika na koji ćemo odgovoriti u predviđenom roku i stvoriti uslove za sticanje statusa kandidata“.

Premijer je naveo i da će preostali uslovi za viznu liberalizaciju: donošenje podzakonskih akata na Zakon o strancima i pojačana borba protiv korupcije, biti ispunjeni do kraja oktobra.

XS
SM
MD
LG